Επίτροπος της ΕΕ για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση: Γεωπολιτική μας προτεραιότητα τα Δ. Βαλκάνια

Επίτροπος της ΕΕ για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση: Γεωπολιτική μας προτεραιότητα τα Δ. Βαλκάνια

"Τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν γεωπολιτική προτεραιότητα για την ΕΕ", τόνισε ο επίτροπος της ΕΕ για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση Ολιβερ Βάρελι, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε στο πλαίσιο συζήτησης για τη στασιμότητα στην ενταξιακή διαδικασία, που διεξήχθη στο συνέδριο East Med & Southeast Europe, το οποίο διοργανώνει το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, στις Βρυξέλλες.

Η ένταξη στην ΕΕ είναι το πιο σημαντικό και αξιόπιστο εργαλείο για την ειρήνη και τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βάρελι, υπογραμμίζοντας τη σημασία που αποδίδει η ΕΕ στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ένωση.

Υπογράμμισε ότι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και την Αλβανία έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα σε όλη την περιοχή και πέρα απ' αυτή, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι δεν υπάρχουν συντομεύσεις στον δρόμο προς την ΕΕ και τα θεμελιώδη προαπαιτούμενα θα πρέπει να υλοποιηθούν στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας.

Ο αρμόδιος για τη Γειτονία και Διεύρυνση επίτροπος τόνισε ακόμη πως θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η περιοχή δεν αισθάνεται εγκαταλελειμμένη και υπογράμμισε ότι σε αυτή την εποχή των γεωπολιτικών ανταγωνισμών χρειάζεται συνεργασία και περισσότερη ενσωμάτωση, όχι λιγότερη.

Αναφέρθηκε ακόμη στη στήριξη που παρέχεται στα Δυτικά Βαλκάνια μέσω του οικονομικού και επενδυτικού προγράμματος για την περιοχή που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου