450000€ και τα κόλπα Ράμα με την Omnia Strategy των Μπλερ

450000€ και τα κόλπα Ράμα με την Omnia Strategy των Μπλερ

Το δικηγορικό γραφείο «Omnia Strategy», που ανήκει στη Σέρι Μπλερ, σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, επωφελήθηκε πάνω από 450 χιλιάδες ευρώ από την αλβανική κυβέρνηση μόνο τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου 2022.

Η βρετανική εταιρεία εκπροσωπεί την Αλβανία στις υποθέσεις ενώπιον του Ιταλού επιχειρηματία, Φραντσέσκο Μπεκέτι και μιας άλλης εταιρείας, τη «Valeria Italia».

Η αλβανική κυβέρνηση προσπάθησε να κρατήσει μυστικές τις οικονομικές σχέσεις με την οικογένεια Μπλερ. Ο Έντι Ράμα έχει δηλώσει συχνά πόσο καλοί φίλοι είναι με τον Μπλερ.

Ο τελευταίος, πριν από λίγες εβδομάδες, δήλωσε ότι η εταιρεία του «Toni Blair Institute for Change» θα εκπροσωπήσει δωρεάν την Αλβανία στην δίκη στη Χάγη, ενάντια στην Ελλάδα, για το θέμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών. Όμως, ενώ ο Τόνι Μπλερ μιλάει για δωρεάν υπηρεσίες, η σύζυγός του δεν εφησυχάζει τόσο το αλβανικό κράτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δημοσίου, το Υπουργείο Οικονομικών έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον τρεις πληρωμές στην «Omnia Strategy LLC» την περίοδο από 16 έως 29 Σεπτεμβρίου 2022.

Το σύνολο αυτών των πληρωμών ανέρχεται σε περίπου 450 χιλιάδες ευρώ.Τα έγγραφα του Υπουργείου Οικονομικών δεν παρέχουν λεπτομέρειες για τις υπηρεσίες που παρέχει το δικηγορικό γραφείο της Sheri Blair.

Ωστόσο, δημόσια αρχεία από το Διεθνές Δικαστήριο Διεθνούς Διαιτησίας της Παγκόσμιας Τράπεζας, ICSID, συνδέουν την Αλβανία με την εταιρεία της Sheri Blair σε δύο περιπτώσεις. Το Studio «Omnia Strategy» έλαβε το 2015 πληρωμή 650 χιλιάδων ευρώ για νομικές υπηρεσίες υπέρ της κυβέρνησης Ράμα στη διεθνή διαδικασία κατά της εταιρείας «Rapiscan».

Ακόμη και τότε, η πληρωμή μαθεύτηκε από δημοσίευμα βρετανικών ΜΜΕ, ενώ η αλβανική κυβέρνηση επέλεξε να κρυφτεί πίσω από εμπορικά μυστικά.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου