Με ταυτότητα θα πραγματοποιούνται οι μετακινήσεις μεταξύ των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων

Με ταυτότητα θα πραγματοποιούνται οι μετακινήσεις μεταξύ των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων

Οι Υπουργοί Εξωτερικών των Δυτικών Βαλκανίων, που συναντήθηκαν στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Βερολίνου, ενέκριναν σήμερα 3 σημαντικές περιφερειακές συμφωνίες: για την ελεύθερη κυκλοφορία με δελτία ταυτότητας, για την αναγνώριση τίτλων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων για γιατρούς, οδοντιάτρους και αρχιτέκτονες μεταξύ των κρατών.

Το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας (RCC), με επικεφαλής τη Majlinda Bregu, είναι ο κύριος εταίρος αυτών των περιφερειακών διαπραγματεύσεων και η κύρια δύναμη στη Διαδικασία του Βερολίνου.

«Το κίνημα με τις ταυτότητες στα Δυτικά Βαλκάνια είναι η πιο σημαντική συμφωνία που έγινε σήμερα. Πραγματικά μας πήρε σχεδόν δύο χρόνια έντονων διαπραγματεύσεων για να λάβουμε τη συναινετική εκδοχή σήμερα. Αλλά όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει δρόμος. Αυτή η συμφωνία καταρρίπτει το τελευταίο τείχος βίζα που απομένει στην περιοχή. Γνωρίζω ότι το καθεστώς χωρίς βίζα στην περιοχή δεν είναι το ίδιο με το καθεστώς χωρίς βίζα με την ΕΕ. Αλλά στην πραγματικότητα αυτό είναι ένας δείκτης ενιαίας περιοχής, ενιαίας αγοράς», είπε η Μπρέγκου στην ομιλία της σε αυτή τη συνάντηση, υποσχόμενη ότι το RCC θα συνεχίσει να είναι έτοιμο να βοηθήσει την ανάπτυξη της περιοχής, την προοπτική και την ασφάλειά της στην ΕΕ.

Λίγο μετά το τέλος της συνάντησης, η Μπρέγκου χαιρέτισε αυτές τις ζωτικής σημασίας συμφωνίες για τους πολίτες των Δυτικών Βαλκανίων και ευχαρίστησε όλες τις ομάδες που συμμετείχαν σε αυτή τη μεγάλη, σχεδόν 2ετή προσπάθεια.

Και οι τρεις συμφωνίες αναμένεται να υπογραφούν στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Διαδικασίας του Βερολίνου, που θα διεξαχθεί στις 3 Νοεμβρίου στη γερμανική πρωτεύουσα, όπου θα συμμετάσχει και η Μπρέγκου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου