Η έκθεση της ΕΕ για την Αλβανία προκάλεσε έντονη διχογνωμία μεταξύ αντιπολίτευσης και κυβέρνησης

Η έκθεση της ΕΕ για την Αλβανία προκάλεσε έντονη διχογνωμία μεταξύ αντιπολίτευσης και κυβέρνησης

Η έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αλβανία συνεχίζει να διχάζει το κυβερνών κόμμα και την αντιπολίτευση, όπως φαίνεται σε συνεδρίαση του συμβουλίου ένταξης με την πρέσβη της ΕΕ Κρίστιαν Χόμαν.

Η Πρόεδρος του Συμβουλίου και εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, Jorida Tabaku, εξέφρασε ανησυχίες για τη διαφθορά στη χώρα, και δύο κυβερνητικές πρωτοβουλίες, όπως το χρυσό διαβατήριο και η φορολογική αμνηστία.

«Το πρόβλημα των χρυσών διαβατηρίων, αλλά και ο νόμος περί φορολογικής αμνηστίας. Η Αλβανία θα πρέπει να απέχει από την ανάπτυξη ενός συστήματος ιθαγένειας επενδυτών, καθώς θα κινδύνευε την ασφάλεια, το ξέπλυμα χρήματος και τη φοροδιαφυγή. Από την άλλη πλευρά, η έκθεση αναφέρει ότι η υιοθέτηση φορολογικής και ποινικής αμνηστίας, ενάντια στις συμβουλές της ΕΕ, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την πρόοδο σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε η Tabaku.

Ενώ από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης η έκθεση κρίθηκε ως πολύ καλή, αν και δήλωσαν ότι δεν θα εγκαταλείψουν τον νόμο περί φορολογικής αμνηστίας.

«Ίσως λάβατε την αναφορά από άλλη χώρα γιατί αυτό που είπατε δεν βρίσκεται στην έκθεση. Είναι η καλύτερη αναφορά που έχει λάβει η Αλβανία. Σχετικά με το νόμο για την αμνηστία, ο νόμος για την αμνηστία θα γίνει», δήλωσε ο Taulant Balla, ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

"Νομίζω ότι ανεξάρτητα από πολιτικές απόψεις, αυτή είναι μια στιγμή για να αισθανθούμε καλά γιατί αυτή η έκθεση αναγνωρίζει το έργο που έχει γίνει και επιβεβαιώνει το έργο της Αλβανίας", δήλωσε η Olta Xhaçka, υπουργός Εξωτερικών.

Η Χόμαν ζήτησε από την κυβέρνηση να συνεργαστεί με την αντιπολίτευση για μεταρρυθμίσεις και να παραιτηθεί από τον νόμο περί φορολογικής αμνηστίας.

«Η έκθεση καλεί την κυβέρνηση να συνεχίσει να επικεντρώνεται στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων με την αντιπολίτευση. Στον αγώνα κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η Αλβανία παραμένει υπό αυξημένη παρακολούθηση. Η υιοθέτηση φορολογικής αμνηστίας θα έθετε σε κίνδυνο την πρόοδο σε αυτόν τον τομέα», είπε.

Η πρέσβης ήταν επίσης επικριτική για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, εκφράζοντας τη λύπη του που δεν έχουν σταματήσει οι λεκτικές επιθέσεις και ο εκφοβισμός εναντίον δημοσιογράφων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου