Εσκομπάρ: Η τελική συμφωνία μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας, θέμα εβδομάδων

20/10/22, 10:05
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Γκάμπριελ Εσκομπάρ, δήλωσε ότι η τελική συμφωνία μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας είναι θέμα εβδομάδων. Σε αποκλειστική συνέντευξη στο «Kanal10» του Κοσσυφοπεδίου είπε ότι εναπόκειται και στα δύο μέρη και στους μεσολαβητές να θέσουν τα χρονικά όρια.

«Έχω ακούσει τους Ευρωπαίους συναδέλφους μου να μιλούν ότι πρόκειται για θέμα εβδομάδων και όχι ετών. Για μια συμφωνία, για την πορεία προς τα εμπρός. Επομένως, πέρα ​​από αυτό, εναπόκειται και στα δύο μέρη και στον διαμεσολαβητή να καθορίσουν χρονοδιαγράμματα, αλλά θα πρέπει να είναι γρήγορο. Λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο αυτού που συμβαίνει, όλοι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τη δημιουργία σταθερότητας, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην περιοχή», είπε ο Εσκομπάρ.

Είπε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τη γαλλογερμανική πρόταση για τη συμφωνία.

«Θα το υποστηρίξουμε αυτό. Πιστεύουμε ότι, όπως μας εξηγήθηκε, αυτή η πρόταση θα σήμαινε στενότερη δέσμευση και ενσωμάτωση του Κοσσυφοπεδίου, και ενδεχομένως της Σερβίας, στις ευρωατλαντικές ενοποιήσεις... Ναι, την υποστηρίζουμε πλήρως. Και, πρέπει να προσθέσω ότι πάντα υποστηρίζαμε την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου ως ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους και θα το χαιρετούσαμε στον ΟΗΕ και σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές δομές», είπε ο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ καλωσορίζουν το Κοσσυφοπέδιο να γίνει μέλος του ΟΗΕ και να αναγνωριστεί από τις 5 χώρες της Ε.Ε.

«Το πρωί μίλησα με την Πρόεδρο για τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους το Κοσσυφοπέδιο μπορεί να δημιουργήσει τον Σύνδεσμο ώστε να είναι μια κατάσταση «win-win», τόσο για τις κοινότητες στο βορρά όσο και για το ίδιο το Κοσσυφοπέδιο. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει να είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα του Κοσσυφοπεδίου, να τηρεί τους νόμους του Κοσσυφοπεδίου και να μην επηρεάζει τη λειτουργικότητα του Κοσσυφοπεδίου.

Ωστόσο, έχοντας πει αυτό, υπάρχουν πολλές, πάρα πολλές ευρωπαϊκές επιλογές και μοντέλα που μπορούμε να εξετάσουμε μαζί και που θα το καθιστούσαν μια πραγματική πιθανότητα. Αλλά, ναι – θα θέλαμε να το δούμε να εφαρμόζεται. Συζητήσαμε πολλά μοντέλα, επιλογές και οράματα για αυτό. Είμαι βέβαιος ότι θα το εφαρμόσουν, γιατί είναι μια συμφωνία που υπογράφηκε στις Βρυξέλλες», δήλωσε ο Εσκομπάρ. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: