Για εξόρυξη πετρελαίου δίνει η Αλβανία την έκταση από τους Αγίους Σαράντα έως τον Αυλώνα

Για εξόρυξη πετρελαίου δίνει η Αλβανία την έκταση από τους Αγίους Σαράντα έως τον Αυλώνα

Η Εθνική Υπηρεσία Φυσικών Πόρων ανακοίνωσε εκδήλωση ενδιαφέροντος από πιθανούς επενδυτές για την «έκταση 5» για εξερεύνηση πετρελαίου. Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτή η έκταση ανακηρύσσεται για να δέχεται αιτήσεις από ενδιαφερόμενους και στο παρελθόν, παρόλο που υπήρχε ενδιαφέρον στα πρώτα στάδια, δεν πέρασε όλα τα στάδια για την υπογραφή σύμβασης. Η υπηρεσία ενημέρωσε ότι για το συγκεκριμένο σημείο υπάρχει απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και Ενέργειας με ημερομηνία 13 Σεπτεμβρίου που το καθιστά δωρεάν για τους επενδυτές.

Αναφερόμενοι στα έγγραφα, η διάρκεια της περιόδου αναζήτησης είναι έως 5 χρόνια και μπορεί να παραταθεί έως και 7 χρόνια σύμφωνα με τον «Νόμο για τα Πετρέλαια».

«Η ερευνητική περίοδος χωρίζεται σε φάσεις, με τις εργασιακές υποχρεώσεις και τις οικονομικές δεσμεύσεις να αντιστοιχούν σε καθεμία από αυτές. Ο ανάδοχος δεν μπορεί να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο χωρίς να εκπληρώσει τις σχετικές εργασιακές υποχρεώσεις ή οικονομικές δεσμεύσεις. Η διάρκεια κάθε φάσης της Ερευνητικής Περιόδου υπόκειται σε διαπραγμάτευση», αναφέρουν τα έγγραφα.

Η περιοχή 5 εκτείνεται από τους Αγίους Σαράντα στα νότια έως τον Αυλώνα στα βόρεια. Τα δυτικά σύνορα συμπίπτουν με τις ακτές του Ιονίου στα νότια και της Αδριατικής θάλασσας στα βόρεια.

Νωρίτερα, η υπηρεσία ανακοίνωσε ότι υπήρξε ενδιαφέρον σε πρώτη φάση από δύο εταιρείες Eni Albania B.V. και τον Όμιλο Ενεργειακής Ανάπτυξης.

Αυτή τη στιγμή η αξιολόγηση των αιτήσεων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου