UNICEF: 35 χιλιάδες Αλβανοί έχουν βυθιστεί στη φτώχεια, 9 χιλιάδες είναι παιδιά

UNICEF: 35 χιλιάδες Αλβανοί έχουν βυθιστεί στη φτώχεια, 9 χιλιάδες είναι παιδιά

Περίπου 35,4 χιλιάδες Αλβανοί αναμένεται να προστεθούν στον αριθμό των φτωχών της χώρας ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων που θα έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία στις οικονομικές επιδόσεις της χώρας. Ο αριθμός δημοσιεύτηκε στην τελευταία έκθεση της UNICEF για τις συνέπειες του πολέμου στην παιδική φτώχεια.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι από τους 35.400 ανθρώπους που θα πέσουν στη φτώχεια στη χώρα, περίπου 9.000 από αυτούς είναι παιδιά. Αυτή η αύξηση της φτώχειας για περίπου 6.000 παιδιά θα μεταφραστεί σε 743 χαμένα χρόνια σχολικής εκπαίδευσης, εκτιμά η UNICEF, που είναι το παιδικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών.

Η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο έχουν την υψηλότερη εκτίμηση για τον πληθυσμό που θα πέσει στη φτώχεια ως αποτέλεσμα των συνεπειών του πολέμου. Για το Κοσσυφοπέδιο, ο αριθμός είναι ακόμη μεγαλύτερος και φτάνει τις 41,5 χιλιάδες άτομα.

Στη Σερβία, 28 χιλιάδες άτομα αναμένεται να προστεθούν στη λίστα των φτωχών, στη Βοσνία 17 χιλιάδες, στα Σκόπια 5,5 χιλιάδες.

Σε σχέση με τον πληθυσμό του 2021, το Κοσσυφοπέδιο προηγείται για τον υψηλό αριθμό ατόμων που θα πέσουν στη φτώχεια, με 3,7% του συνολικού πληθυσμού, ακολουθούμενη από την Αλβανία με 1,5%, ενώ το Μαυροβούνιο θα έχει τη χαμηλότερη επίδραση (0,1%), Σκόπια (0,4) και Σερβία (0,6).

Η έκθεση της UNICEF αναφέρει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία, και η επακόλουθη αύξηση του κόστους ζωής, έχουν βυθίσει στη φτώχεια εκατομμύρια παιδιά στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία τους τελευταίους μήνες.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο αυξανόμενος πληθωρισμός έχουν βυθίσει στη φτώχεια τέσσερα εκατομμύρια παιδιά περισσότερο–αύξηση 19% από το 2021– αναφέρει η μελέτη, επισημαίνοντας ότι τα παιδιά φέρουν το μεγαλύτερο βάρος της οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε από τη σύγκρουση.

Η έκθεση αναφέρει ότι ενώ τα παιδιά αποτελούν το 25% του πληθυσμού, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 40% των επιπλέον 10,6 εκατομμυρίων ανθρώπων που βρίσκονται στη φτώχεια φέτος.

Η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό παιδιών που θα πέσουν στη φτώχεια στην περιοχή, με 1,2 και 2,1% αντίστοιχα του συνολικού αριθμού παιδιών.

«Η UNICEF κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες αυτού του πολέμου και καλεί τις κυβερνήσεις να παράσχουν εξαιρετικά ισχυρή υποστήριξη για την κοινωνική προστασία και να εφαρμόσουν προγράμματα βοήθειας σε μετρητά για τις πιο ευάλωτες οικογένειες με παιδιά», δήλωσε η Αντελίν Χαζάν, πρόεδρος της UNICEF Γαλλίας για το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι συνέπειες της παιδικής φτώχειας υπερβαίνουν κατά πολύ τις οικονομικές δυσκολίες των οικογενειών: όσο πιο φτωχή είναι μια οικογένεια, τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό του εισοδήματος που δαπανάται για βασικές ανάγκες, όπως τρόφιμα και καύσιμα.

Και όταν το κόστος των βασικών αναγκών αυξάνεται, τα διαθέσιμα χρήματα για άλλες ανάγκες όπως η υγεία και η εκπαίδευση μειώνονται. Ως αποτέλεσμα, τα φτωχότερα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες και είναι πιο ευάλωτα στη βία, την εκμετάλλευση και την κακοποίηση, αναφέρει η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου