Το Κίεβο συγκλονίζεται από πολλές επιθέσεις από καμικάζι drone

Το Κίεβο συγκλονίζεται από πολλές επιθέσεις από καμικάζι drone

Μια εβδομάδα μετά τα εκτεταμένα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα στο Κίεβο, η ουκρανική πρωτεύουσα συγκλονίζεται και πάλι από το πρωί της Δευτέρας από πολλές επιθέσεις από καμικάζι drone, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας πλήγματα σημειώθηκαν και στη Ζαπορίζια, το Χάρκοβο, το Ντνιπροπετρόφσκ ενώ αναφορές υπάρχουν για επίθεση και στην Οδησσό, όπου έχει ενεργοποιηθεί ο συναγερμός για αεροπορική επιδρομή.

Ο δήμαρχος της πόλης, Βιτάλι Κλίτσκο κάλεσε τον κόσμο να παραμείνει στα καταφύγια καθώς τα drone έχουν πέσει πάνω σε πολυκατοικίες και κοντά στον κρατικό σιδηρόδρομο της πόλης.

Για την ώρα δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα στην πρωτεύουσα, όπου εκτυλίσσονται σκηνές πανικού.

Με αφορμή της νέες επιθέσεις, η Ουκρανία ζητά από τη Δύση περισσότερα συστήματα αεροάμυνας καθώς φαίνεται πως δεν μπορούν να καταρρίψουν τα όπλα αυτά.

Το Κίεβο και πολλοί από τους δυτικούς του συμμάχους έχουν κατηγορήσει τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί drones ιρανικής κατασκευής για τις επιθέσεις του στην Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες.

Το ζήτημα πρόκειται να συζητηθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο.

Επιθέσεις έχουν σημειωθεί και στην Οδησσό αλλά και τη Ζαπορίζια.

Ο Μιχάιλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι η Ρωσία θα πρέπει να αποβληθεί από την G20 και άλλους διεθνείς οργανισμούς μετά τις νέες ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις εναντίον ουκρανικών πόλεων σήμερα.

«Αυτοί που δίνουν εντολή να εξαπολυθούν επιθέσεις εναντίον κρίσιμων υποδομών προκειμένου να παγώσουν άμαχοι και οργανώνουν γενική επιστράτευση για να γεμίσουν το μέτωπο με πτώματα σίγουρα δεν μπορούν να κάθονται στο ίδιο τραπέζι με τους ηγέτες της G20. Έχει έρθει η ώρα να τερματιστεί η ρωσική υποκρισία. Η Ρωσική Ομοσπονδία θα πρέπει να αποβληθεί από όλους τους οργανισμούς», έγραψε στο Twitter ο Ποντολιάκ.

Τα drone καμικάζι, που χτυπούν από νωρίς το πρωί της Δευτέρας το Κίεβο, είναι μικρά όπλα γνωστά και ως «περιπλανώμενα πυρομαχικά», τα οποία καταστρέφονται αφού χτυπήσουν το στόχο τους.

Σε αντίθεση με άλλα drones τα οποία επιστρέφουν μετά τη ρίψη πυραύλων - τα drones καμικάζι είναι μιας χρήσης, σύμφωνα με το BBC.

Το όνομα προέρχεται από τους Ιάπωνες πιλότους που προσφέρθηκαν εθελοντικά να συντρίψουν τα αεροπλάνα τους σε αποστολές αυτοκτονίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Τζάστιν Κραμπ, ειδικός σε θέματα άμυνας, πληροφοριών και ασφάλειας, μίλησε στο BBC σχετικά με τις τακτικές των ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Όπως ανέφερε: «Τα drone καμικάζι είναι σχετικά φθηνά, γι' αυτό και η Ρωσία έχει στραφεί σε αυτά, και είναι αποτελεσματικά γιατί έχουν αρκετά μικρή διατομή, είναι αρκετά δύσκολο να εντοπιστούν για ραντάρ, ενώ πετάνε χαμηλά.

Συνήθως ο τρόπος που χρησιμοποιούνται είναι μαζικά, δηλαδή σε σμήνη και έτσι είναι ακόμα πιο δύσκολο να τα αντιμετωπίσει η αεράμυνα.

Αν χτυπηθούν, ωστόσο, απενεργοποιούνται σχετικά εύκολα».

Στην πρώτη αντίδραση του Κιέβου, ο Άντριι Γιέρμακ, επικεφαλής του επιτελείου του ουκρανού προέδρου Ζελένσκι δήλωσε πως οι Ρώσοι «δείχνουν την απελπισία τους».

Παράλληλα, ζήτησε για ακόμη μια φορά βοήθεια από τη Δύση:

«Χρειαζόμαστε περισσότερα συστήματα αεράμυνας, συντομότερο δυνατό. Δεν έχουμε χρόνο για καθυστέρηση. Περισσότερα όπλα για να υπερασπιστούμε τον ουρανό και να καταστρέψουμε τον εχθρό», έγραψε στο Telegram.

Το Κίεβο υπαινίσσεται πως τα drone καμικάζι η Ρωσία τα έχει προμηθευτεί από το Ιράν, κάτι που η Τεχεράνη αρνείται και η Μόσχα δεν έχει σχολιάσει.

Cnn.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου