Το αλβανικό υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας έχει αναθέσει σειρά έργων σε παράτυπες εταιρίες

Το αλβανικό υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας έχει αναθέσει σειρά έργων σε παράτυπες εταιρίες

Ο Ανώτατος Κρατικός Έλεγχος στον έλεγχο που διενεργήθηκε για το Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας, διαπίστωσε παρατυπίες στη θέσπιση κριτηρίων σε δημόσιες διαδικασίες που αντιβαίνουν τη νομοθεσία.

Ο ΑΚΕ διαπίστωσε ότι σε διαγωνισμό του υπουργείου, η εταιρεία που ανακηρύχθηκε νικήτρια δεν πληροί τα καθορισμένα κριτήρια.

Το ίδιο και για άλλες 8 διαδικασίες, όπου, σύμφωνα με τον έλεγχο, περιέχουν παρατυπίες κατά παράβαση του νόμου περί δημοσίων συμβάσεων, καθώς και τα καθιερωμένα κριτήρια πρόκρισης έχουν περιορισμένο ανταγωνισμό.

Προβλήματα έχουν εντοπιστεί και στα 4 έργα του υπουργείου.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού "Ura e Tamares", όπου έχουν ξεκινήσει οι εργασίες χωρίς προσδιορισμό της παραχώρησης, την ανάλυση κερδοφορίας και οικονομικής καταλληλότητας.

Στην παραχώρηση για την αποκατάσταση του σιδηροδρόμου "Fier-Ballsh", εκτός του ότι η εταιρεία δεν έχει παρουσιάσει τους δείκτες απόδοσης και το Υπουργείο δεν έχει ασκήσει το δικαίωμα είσπραξης του τέλους παραχώρησης για τα έσοδα του 2016 και του 2017, οι εργασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί. εντός 46 μηνών όπως απαιτείται από τη σύμβαση αλλά εξακολουθούν να συνεχίζονται.

Επίσης, ακόμη και στο έργο λιμανιού θαλαμηγών στο Σενγκίν, αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει έγγραφο που να πιστοποιεί την εξέλιξη των διαδικασιών ή άλλα έγγραφα για τη συνέχιση ή μη αυτής της σύμβασης παραχώρησης.

Για αυτό, ο ΑΚΕ συνιστά στο Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας να καταγγείλει τη σύμβαση παραχώρησης.

Ενώ στην οδική παραχώρηση "Porti i Jahteve - Bypass Orikum Dukat", λέγεται ότι υπάρχει λανθασμένος υπολογισμός του ταμείου για το αντικείμενο της σύμβασης.

Στον έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι η αξία 1,5 δισ. λεκ ή περίπου 1,2 εκατ. ευρώ για ανταποδοτικές δαπάνες είναι αβάσιμη για νομικούς λόγους από την ομάδα σύνταξης οριακών ταμείων, αξία που ωφελήθηκε αδίκως από τον επιχειρηματία ανεξάρτητων υπηρεσιών μηχανικών έργων προκαλώντας ζημία στον κρατικό προϋπολογισμό.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου