Η Γαλλία βάζει όρους στην απελευθέρωση βίζας για το Κόσοβο

Η Γαλλία βάζει όρους στην απελευθέρωση βίζας για το Κόσοβο

Στην κλειστή συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Radio Free Europe μαθαίνει ότι έχει προταθεί η διαδικασία απελευθέρωσης του καθεστώτος βίζας για το Κοσσυφοπέδιο να συνδεθεί με τη λειτουργία του συστήματος ασφαλείας στην Ευρώπη, ETIAS.

Αυτή η πρόταση πιστεύεται ότι έγινε από Γάλλους αξιωματούχους. Η πρόταση υποστηρίζεται από τουλάχιστον τέσσερις άλλες χώρες: τη Σουηδία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Ισπανία.

Το ETIAS είναι το ευρωπαϊκό σύστημα ταξιδιωτικών αδειών και πληροφοριών.

Μετά τις αυξανόμενες ανησυχίες για την τρομοκρατία και τη μεταναστευτική κρίση, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζητούν εδώ και καιρό καλύτερη διαχείριση των ατόμων που εισέρχονται στα σύνορα της ΕΕ.

Μέσω αυτού του συστήματος εξουσιοδότησης ταξιδιού, θα συλλεχθούν και θα ενημερωθούν οι απαραίτητες πληροφορίες για να αποδειχθεί ότι ένα άτομο δεν αποτελεί απειλή για την ασφάλεια.

Αυτό το σύστημα είναι εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικό. Επιτρέπει τη λήψη πληροφοριών για κατοίκους χωρών που δεν χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν στη ζώνη Σένγκεν.

Αυτό το σύστημα είναι παρόμοιο με το σύστημα ESTA των ΗΠΑ. Το ESTA εξυπηρετεί τους ίδιους σκοπούς.

Η νομική διαδικασία για την έγκριση του συστήματος ETIAS ξεκίνησε το 2016. Το σύστημα αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικό έως το 2023 – χωρίς ακριβή ημερομηνία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας για το Κοσσυφοπέδιο το 2018.

Στις 12 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, αυτή η Επιτροπή επιβεβαίωσε στην ετήσια έκθεση προόδου ότι υποστηρίζει τη σύσταση που έγινε για την άρση των θεωρήσεων για το Κοσσυφοπέδιο. Όπως και η διαπίστωση ότι το κράτος έχει εκπληρώσει όλα τα κριτήρια.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου