Γερμανίδα αξιωματούχος προειδοποιεί για την πρωτοβουλία Open Balkans

Γερμανίδα αξιωματούχος προειδοποιεί για την πρωτοβουλία Open Balkans

Η πρωτοβουλία Open Balkans μεταξύ Αλβανίας, Σερβίας και Σκοπίων δεν πρέπει να επαναλαμβάνει τη Διαδικασία του Βερολίνου, σύμφωνα με την επικεφαλής για τα Δυτικά Βαλκάνια στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, Σούζαν Σουτς.

Το Open Balkan είναι μια πρωτοβουλία για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας ανθρώπων και αγαθών μέσω αμοιβαίων συμφωνιών που υπογράφονται από τους τρεις ηγέτες της χώρας. Το Κοσσυφοπέδιο, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο δεν είναι μέλη λόγω προβλημάτων με τη Σερβία εξαιτίας του Κοσσυφοπεδίου και φοβούνται ότι θα επηρεάσει τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ.

Σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle, η Shutz είπε ότι η πρωτοβουλία πρέπει να είναι σύμφωνη με τους κανονισμούς της ΕΕ και να συμπεριληφθούν και τα έξι περιφερειακά κράτη.

«Πιστεύουμε ότι η συμπερίληψη και των έξι κρατών είναι κρίσιμη. Το Open Balkans είναι μέχρι στιγμής μια πρωτοβουλία που λειτουργεί σε τρεις χώρες. Για εμάς, η συμμετοχή στη διαδικασία είναι σημαντική, αλλά θα πρέπει να εργαστούμε χέρι-χέρι», λέει η Γερμανίδα αξιωματούχος.

Η επόμενη συνάντηση της Διαδικασίας του Βερολίνου θα πραγματοποιηθεί στις 3 Νοεμβρίου και στην κορυφή της ατζέντας θα είναι η επίτευξη της συμφωνίας για την κοινή περιφερειακή αγορά, η οποία σύμφωνα με την αξιωματούχο, χρησιμεύει για ταξίδια με ταυτότητες, για αναγνώριση επαγγελματικών διπλωμάτων καθώς και ακαδημαϊκά προσόντα μεταξύ των κρατών της περιοχής.

Η Shutz, η οποία προηγουμένως υπηρέτησε ως πρεσβευτής της Γερμανίας στα Τίρανα, ζήτησε από την αλβανική κυβέρνηση να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για να αποφύγει την μετανάστευση νέων ανθρώπων καταπολεμώντας σοβαρά τη διαφθορά.

Ερωτηθείς για τη δημοσιονομική αμνηστία, η Shutz λέει ότι η Αλβανία πρέπει να ακολουθήσει στενά τις συμβουλές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το σχεδιασμό αυτής της πρωτοβουλίας.

Εν τω μεταξύ, μια μελέτη του The Balkan Forum διαπίστωσε ότι η πρωτοβουλία θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις για την περιοχή.

«Η συμπερίληψη του μισού BB6 στην πρωτοβουλία Open Balkans μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη συμβολική πτυχή και στην πραγματική συνεργασία», διαπίστωσε η μελέτη, προσθέτοντας ότι η πρωτοβουλία κινδυνεύει να αντικαταστήσει τον σκοπό της Κοινής Περιφερειακής Αγοράς, η οποία αποτελεί μέρος του Βερολίνου.

Οι ηγέτες των τριών χωρών έχουν επανειλημμένα ζητήσει από την ΕΕ περισσότερη υποστήριξη, ιδίως όσον αφορά την ενέργεια.

«Ένας δύσκολος χειμώνας πλησιάζει. Είδαμε ότι θα υπάρξει βοήθεια από την Ε.Ε. Η μερική βοήθεια ή υποστήριξη για την αγορά της απαραίτητης ενέργειας θα είναι σημαντική και εξαιρετική για όλες τις χώρες μας. Είναι επίσης αναγκαιότητα για επιβίωση τον χειμώνα», δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksander Vucic τον Σεπτέμβριο για την κατάσταση που επικρατεί.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου