Ελεύθερη διέλευση όλο τον Αύγουστο για όσους έχουν πρόβλημα με τα τοπωνύμια

Ελεύθερη διέλευση όλο τον Αύγουστο για όσους έχουν πρόβλημα με τα τοπωνύμια


Προσωρινά ελεύθερη θα είναι η διέλευση Αλβανών πολιτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα από την μη σωστή αναγραφή των ελληνικών τοπωνυμίων στα διαβατήριά τους.

Η απόφαση ελήφθη από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έπειτα από συνάντηση του Γενικού Προέδρου της Ομόνοιας κ. Βασίλη Μπολάνου με στελέχη του υπουργείου.

Φαίνεται πως η ελληνική πλευρά επιδεικνύει για άλλη μια φορά την επιθυμία της ανοίξει ένα νέο δίαυλο επικοινωνίας με την αλβανική πλευρά χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα δεχτεί πολιτικά παιχνίδια εις βάρος των εθνικών συμφερόντων της χώρας.

Διπλωματικοί κύκλοι πάντως διατηρούν επιφυλάξεις για την πολιτική που θα ακολουθήσει ο Ράμα ως προς τις ελληνοαλβανικές σχέσεις γι’ αυτό τα Τίρανα πρέπει να κάνουν ουσιαστικά βήματα συνεννόησης καθώς μέχρι σήμερα έχουν αποδείξει πως άλλα λένε, άλλα κάνουν κι άλλα εννοούν…


Υπενθυμίζουμε πως το λεγόμενο πρόβλημα των τοπωνυμιών έχει προκύψει από την "αλβανοποίηση" που επιχειρούν να κάνουν οι αλβανικές αρχές στα ελληνικά τοπωνύμια. Το πρόβλημα ωστόσο επικεντρώνεται κυρίως σε παιδιά Αλβανών υπηκόων τα οποία γεννήθηκαν στην Ελλάδα και που στα διαβατήρια τους τα ελληνικά τοπωνύμια γράφονται στα αλβανικά και όχι στα αγγλικά όπως προβλέπουν οι διεθνείς κανονισμοί πχ. η Θεσσαλονίκη αντί του Thessaloniki που είναι στα αγγλικά αναγράφεται Selanik, η Κέρκυρα αντί του Corfu αναγράφεται Korfuz, η Ηγουμενίτσα αναγράφεται Gumenice αντί του Igoumenitsa που θα έπρεπε κανονικά.

Σε κοινή ανακοίνωση τύπου που εξέδωσαν οι φορείς που εκπροσωπούν τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό αναφέρεται: «Μετά από παρέμβαση της Ομόνοιας και του ΚΕΑΔ στις ελληνικές αρχές, από 10 Αυγούστου και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, όσοι πολίτες έχουν αυτό το πρόβλημα θα μπορούν ελεύθερα να περνούν σε όλες τις συνοριακές διαβάσεις μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Το χρονίζον πλέον αυτό πρόβλημα, έκανε ώστε η κίνηση στις συνοριακές διαβάσεις αυτό το καλοκαίρι να είναι αρκετά πεσμένη. Το ερώτημα είναι μέχρι πότε θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με την κωλυσιεργία των αρχών σε αυτό το πολύ σημαντικό πρόβλημα;»

Στην περίπτωση αυτή, το πρόβλημα έχουν την υποχρέωση να το διορθώσουν οι Αλβανικές Αρχές ούτως ώστε να πάψουν να ταλαιπωρούν άδικα του πολίτες της χώρας τους.

Τέλος, πριν από λίγες μέρες ο Συνήγορος του Πολίτη στην Αλβανία κατήγγειλε δημοσίως το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας για άδικη ταλαιπωρία των Αλβανών πολιτών και κάλεσε τις αλβανικές αρχές να συμμορφωθούν με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ομάδας εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών για τα Τοπωνύμια (UNGEGN).


aftonomi.gr

Τουρκία και όχι ΑΟΖ προτιμάει ο Ράμα
3 χρόνια απ' την δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα, ...
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη