Σχέδιο νόμου στην Αλβανία για το άνοιγμα φακέλων ασφαλείας του πρώην κομμουνιστικού κράτους

Σχέδιο νόμου  στην Αλβανία για το άνοιγμα φακέλων ασφαλείας του πρώην κομμουνιστικού κράτους

Η αλβανική Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων ενέκρινε την Παρασκευή σχέδιο νόμου με το οποίο θα ανοίξουν στο κοινό όλοι οι φάκελοι ασφαλείας του πρώην κομμουνιστικού κράτους μεταξύ 1944-1991, αλλά δεν κατέληξαν σε συναίνεση σχετικά με το ποιος θα έχει πρόσβαση σε αυτούς.

Η Αλβανία βρισκόταν υπό κομμουνιστική δικτατορία για σχεδόν 50 χρόνια με το Sigurimi- την κρατική υπηρεσία πληροφοριών, να επιστρατεύει χιλιάδες πολίτες κατασκόπους για να αναφέρουν τους φίλους, τους συναδέλφους και την οικογένειά τους. Οι φάκελοι περιέχουν λεπτομέρειες για το ποιοι ήταν κατάσκοποι και τη δουλειά που έκαναν, μεταξύ άλλων.

Οι σοσιαλιστές βουλευτές ψήφισαν υπέρ του νόμου, αλλά όχι υπέρ της διάταξης ότι κάθε φορέας της δημόσιας διοίκησης έχει την υποχρέωση να δημοσιεύει τα έγγραφα της Sigurimi και ότι κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να ζητήσει αντίγραφο αυτών- με άλλα λόγια, πλήρη αποχαρακτηρισμό.

Είναι σημαντικό ότι ο νόμος προβλέπει την κατάργηση ενός σημείου του νόμου που απαγορεύει την επαλήθευση δημόσιων υπαλλήλων που έχουν προηγουμένως ελεγχθεί στα πρώτα στάδια της δημοκρατικής μετάβασης. Αυτοί οι έλεγχοι του ιστορικού πιστεύεται από πολλούς ότι είναι ελαττωματικοί και ο νόμος ότι δεν μπορούσαν να επανεξεταστούν οδήγησε στο να βρίσκονται πρώην κατάσκοποι δυνητικά σε σημαντικές θέσεις εξουσίας.

Η Genta Sula, επικεφαλής της Αρχής Αρχείων, λέει ότι 78 πρώην υπάλληλοι της Sigurimi εξακολουθούν να εργάζονται σήμερα σε κρατικούς θεσμούς.

Μιλώντας στο Euronews, η Sula είπε ότι το όργανό της έχει παράσχει τα στοιχεία των 78 ατόμων στις υπηρεσίες στις οποίες εργάζονται, αλλά εναπόκειται στα όργανα αυτά να αποφασίσουν τι θα κάνουν στη συνέχεια.

Εξήγησε επίσης ότι πολλοί φάκελοι από τα αρχεία λείπουν και πιστεύεται ότι έχουν καταστραφεί.

«Λέω ότι αυτό που είναι γνωστό είναι ότι έχουν γίνει καταστροφές συνεχώς, καθώς σε κάθε αρχείο δεν φυλάσσονται όλα. Τα αρχεία κρατήθηκαν για δύο λόγους, πρώτον για ιστορική σημασία, δεύτερον για επιχειρησιακή σημασία», είπε η Σούλα, προσθέτοντας ότι καταστράφηκαν και οι φάκελοι όσων διέπραξαν πολιτικά εγκλήματα.

Εκτός από τα ζητήματα που αφορούν τους φακέλους των πρώην κυβερνητικών στελεχών, εξακολουθούν να υπάρχουν περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι που αγνοούνται μετά το τέλος του καθεστώτος, οι οποίοι σκοτώθηκαν από τις κομμουνιστικές δυνάμεις ή πέθαναν σε φυλακές και στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας. Η Επιτροπή σημείωσε ότι η αποτυχία να επιστραφούν οι σοροί των αγνοουμένων στις οικογένειες «οφείλεται» εν μέρει στην έλλειψη ικανοτήτων και πόρων, αλλά απαιτεί επίσης πολιτική βούληση.

Ζήτησαν πολιτική βούληση για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων φορέων και για την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης του κοινού στο θέμα αυτό.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου