Τα συμφέροντά της απειλεί η Τουρκία ότι θα εξασφαλίσει ανάμεσα σε άλλα και στο Αιγαίο

Τα συμφέροντά της απειλεί η Τουρκία ότι θα εξασφαλίσει ανάμεσα σε άλλα και στο Αιγαίο

Νέες απειλές σε βάρος της Ελλάδας εκτόξευσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο της πολιτικής κλιμάκωσης που συντηρεί η Άγκυρα το τελευταίο διάστημα, ανοίγοντας συνεχώς νέα μέτωπα έντασης.

Αναφερόμενος εμέσως στη συμφωνία με τη Λιβύη, το «νομικό τερατούργημα», όπως το χαρακτήρισε ο Νίκος Δένδιας και το οποίο έχει καταδικαστεί από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και πολλές άλλες χώρες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να προστατέψει τα συμφέροντά της από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας από τη Συρία στη Λιβύη, από το Αιγαίο έως τη Μεσόγειο», τόνισε χαρακτηριστικά για να προσθέσει στη συνέχεια - σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu - ότι «η συμβολή στην επίλυση περιφερειακών και παγκόσμιων κρίσεων, η ειρήνη και η ευημερία είναι ένας από τους στόχους μας. Από το Αφγανιστάν στη Λιβύη, από την Ουκρανία στη Σομαλία υποστηρίζουμε τη σταθερότητα».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε επίσης ότι η Άγκυρα έχει προτεραιότητες. «Έχουμε προτεραιότητες, προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας, είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τους νόμους μας», είπε.

Όπως υποστήριξε, «σε αυτό τον αιώνα η Τουρκία θα αφήσει το στίγμα της, η Τουρκία ήταν η χώρα που έκανε τις περισσότερες προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και ο διαμεσολαβητικός της ρόλος έχει γίνει πιο αποτελεσματικός. Όλοι θέλουν να συνεχιστεί αυτός ο ρόλος της Τουρκίας».

Σχετικά με τη διάσκεψη στην Πράγα ο Τσαβούσογλου είπε, ότι οι συνομιλητές του πρόσφεραν υποστήριξη για αυτόν τον ρόλο της Τουρκίας. Ωστόσο, είπε «περιμένουμε υποστήριξη όχι μόνο προφορικά αλλά και de facto».

«Υπήρχαν προβλήματα στις σχέσεις μας με ορισμένες χώρες της περιοχής μας. Αλλά οι διαδικασίες εξομάλυνσης συνεχίζονται, θέλουμε σταθερότητα», επεσήμανε και υπογράμμισε ότι η εξομάλυνση με το Ισραήλ δεν θα γίνει εις βάρος της παλαιστινιακής υπόθεσης. «Μεταφέρουμε τα μηνύματά μας για την Παλαιστίνη πολύ ξεκάθαρα στην ισραηλινή πλευρά», είπε ο Τσαβούσογλου.

Επίσης, αναφερόμενος στη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με την Αρμενία είπε ότι ένα μέρος της αρμενικής διασποράς δεν έχει καλές προθέσεις, και ζει με εχθρότητα και μίσος.

Νωριτερα, ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία έστειλε την Κυριακή από την Αιγύπτο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπου είχε συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, με τον οποίο συζήτησαν σειρά θεμάτων όπως οι διμερείς σχέσεις αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις σε Αιγαίο, Μέση Ανατολή και Λιβύη.

«Θα υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμο μέσο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν υποσκάπτουμε την ασφάλεια της περιοχής», είπε ο κ. Δένδιας αναφερόμενος στο τουρκολιβυκό σύμφωνο.

cnn.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου