Η Genta Sula, επικεφαλής του αλβανικού Γραφείου Αρχείων, λέει ότι 78 πρώην υπάλληλοι της Sigurimi, της φοβερής κρατικής αρχής πληροφοριών κατά τη διάρκεια του βάναυσου κομμουνιστικού καθεστώτος, συνεχίζουν να εργάζονται σε αλβανικούς κρατικούς θεσμούς σήμερα.
Η Αλβανία βρισκόταν υπό μια κομμουνιστική δικτατορία, υπό την ηγεσία του Ενβέρ Χότζα, για σχεδόν 50 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, δολοφονήθηκαν και πολλές χιλιάδες άλλοι διώχθηκαν. Περισσότεροι από 6000 εξακολουθούν να αγνοούνται και πολλοί ένοχοι εγκλημάτων δεν έχουν διωχθεί ποτέ. Όσον αφορά τη Sigurimi που παρακολουθούσε μεθοδικά τους πολίτες χρησιμοποιώντας ένα τεράστιο δίκτυο κατασκόπων, πολλοί έχουν δραπετεύσει χωρίς να γίνει ποτέ γνωστή η δράση τους.
Μιλώντας στο Euronews, η Sula είπε ότι το ίδρυμά της είχε παράσχει στοιχεία για τα 78 άτομα στα τμήματα στα οποία εργάζονται, αλλά εναπόκειται σε αυτά τα ιδρύματα να αποφασίσουν τι θα κάνουν στη συνέχεια.
«Ο τελευταίος αριθμός που αναφέραμε ήταν 78. Είπαμε πριν ότι η επαλήθευση δεν έγινε για όλους, μόνο ένα μικρό μέρος. Δεν μπορούμε να τους παρακολουθήσουμε, δίνουμε τις πληροφορίες στα θεσμικά όργανα και τα ίδια τα θεσμικά όργανα αποφασίζουν τι θα κάνουν. Σε ορισμένους θεσμούς, υπάρχουν λατρευτικά άρθρα. Η Διπλωματική Υπηρεσία Εξωτερικών θεωρεί ασυμβίβαστο το να είσαι μέλος της υπηρεσίας εάν έχεις προβλήματα με την κρατική ασφάλεια εάν είσαι μυστικός πράκτορας», είπε η Σούλα.
Εξήγησε επίσης ότι πολλά αρχεία από τα αρχεία λείπουν και πιστεύεται ότι έχουν καταστραφεί.
«Λέω ότι αυτό που είναι γνωστό είναι ότι γίνονται καταστροφές συνεχώς, όπως σε κάθε αρχείο, δεν φυλάσσονται τα πάντα. Τα αρχεία φυλάσσονταν για δύο λόγους, πρώτον για ιστορική σημασία, δεύτερον για επιχειρησιακή σημασία», είπε η Σούλα, προσθέτοντας ότι καταστράφηκαν και φάκελοι όσων διέπραξαν πολιτικά εγκλήματα.
Σχόλια