Η αλβανική κυβέρνηση ανακοινώνει το προσχέδιο για την υποβολή αιτήσεων νομιμοποίησης κάνναβης

Η αλβανική κυβέρνηση ανακοινώνει το προσχέδιο για την υποβολή αιτήσεων νομιμοποίησης κάνναβης

Για δεύτερη συνεχή φορά η κυβέρνηση θέτει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο «Για τον έλεγχο της καλλιέργειας και μεταποίησης του φυτού κάνναβης και της παραγωγής των υποπροϊόντων του για ιατρικούς και βιομηχανικούς σκοπούς».

Σκοπός του παρόντος σχεδίου νόμου είναι ο καθορισμός των κανόνων καλλιέργειας, παραγωγής και ελεγχόμενης κυκλοφορίας του φυτού και των υποπροϊόντων του κάνναβης, για ιατρική και βιομηχανική χρήση.

Οι αιτούντες θα πρέπει να εξοπλιστούν με άδεια που θα δίνεται για περίοδο 15 ετών, αλλά με δικαίωμα ανανέωσης από την οποία θα καθοριστεί μία ή περισσότερες μονάδες για τις οποίες αδειοδοτείται ο φορέας.

Η συνολική επιτρεπόμενη έκταση για την καλλιέργεια του φυτού κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από 150 εκτάρια σε εθνικό επίπεδο.

Οι προϋποθέσεις χορήγησης της άδειας επαναξιολογούνται από τον Οργανισμό κάθε 3 χρόνια, ο οποίος, εφόσον διαπιστώσει ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια, προτείνει στις αρμόδιες αρχές την ακύρωση της άδειας.

Το επενδυτικό κεφάλαιο θα είναι 100 εκατ. λεκ, ενώ στο νομοσχέδιο ορίζονται τα κατάλληλα έγγραφα, καθώς και οι διαδικασίες εγγραφής των καλλιεργητών, η συγκομιδή και τι γίνεται μετά με τα φυτά που μπορεί να βγουν ανεξέλεγκτα ή τι απομένει μετά τη χρήση με την έγκριση των μορφών διάθεσης.

Ομοίως, άλλο στοιχείο είναι το γεγονός ότι το Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίνει, με πρόταση του φορέα, τις κτηματολογικές περιοχές (εδάφη) όπου θα επιτρέπεται η καλλιέργεια κάνναβης για βιομηχανικούς σκοπούς εντός της 30ής Νοεμβρίου κάθε έτους.

Το προσχέδιο αναφέρει ότι τα άτομα που ενδιαφέρονται για την καλλιέργεια και την παραγωγή κάνναβης για βιομηχανικούς σκοπούς έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για άδεια στις αρχές του νέου έτους.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου