Τα έργα για τον περιφερειακό του Αργυροκάστρου σε σύγκρουση με την UNESCO

Τα έργα για τον περιφερειακό του Αργυροκάστρου σε σύγκρουση με την UNESCO

Ενώ τα έργα ξεκίνησαν με ένταση, το ζεστό καλοκαίρι που αφήσαμε πίσω μας, η UNESCO ζήτησε επίσημα από την αλβανική κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα τα έργα σε αυτόν τον τομέα.
Η Unesco, μέρος της οποίας είναι η πόλη του Αργυροκάστρου, δήλωσε ότι η αλβανική κυβέρνηση δεν την έχει ενημερώσει για το είδος της παρέμβασης που πραγματοποιεί. Το ίδρυμα που φροντίζει την πολιτιστική κληρονομιά σε όλο τον κόσμο δήλωσε ότι η αλβανική κυβέρνηση δεν έχει δώσει ακόμη τις πληροφορίες που ζητήθηκαν από τον Απρίλιο του 2021. Ως αποτέλεσμα, θα στείλει τους ανθρώπους της για να επαληθεύσουν τι συμβαίνει.

Όμως σε επίσημη απάντηση, το Αλβανικό Ταμείο Ανάπτυξης αναφέρει ότι ο περιφερειακός δεν διέρχεται από προστατευόμενη περιοχή.
Παρά τις συστάσεις που έδωσε η Unesco στα τέλη Ιουλίου 2021, οι εργασίες δεν έχουν σταματήσει.
Ο Ράμα με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα υποστηρίζει ότι έχουν λάβει την έγκριση της Unesco, αλλά δεν έχει δημοσιευτεί καν απόφαση ή έγγραφο που να το επιβεβαιώνει.

Η «A & E engineering» είναι μια από τις νικήτριες εταιρείες του συγκεκριμένου διαγωνισμού, η οποία θα επιβλέπει τις εργασίες και ανήκει στην Entela Cano.

Από μια απλή αναζήτηση στο Διαδίκτυο, η Entela Cano αποδεικνύεται ότι είναι εκπρόσωπος του Αλβανικού Ταμείου Ανάπτυξης, που είναι και το ίδρυμα που χρηματοδοτεί αυτό το έργο, αυξάνοντας τις υποψίες για σύγκρουση συμφερόντων.
Το ίδιο το αλβανικό αναπτυξιακό ταμείο αρνείται ότι η Entela Cano υπάγεται σε αυτό.
Σε αντίθεση όμως με το Αλβανικό Ταμείο Ανάπτυξης, η ίδια παραδέχεται σε τηλεφωνική συνομιλία ότι συνεχίζει να είναι μέλος του ταμείου.
Με 6,2 εκατομμύρια ευρώ που επωφελήθηκαν στο πλαίσιο της αστικής αναγέννησης, οι ειδικοί είναι δύσπιστοι για την αποτελεσματικότητα αυτών των επενδύσεων στο Αργυρόκαστρο. Σύμφωνα με δημογραφικά στοιχεία, η «πέτρινη» πόλη έχασε 10.000 κατοίκους μέσα σε 4 χρόνια, κατατάσσεται ως ένας από τους δήμους που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή μείωση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου