Πώς 2 δισ. ευρώ αρπάχτηκαν από κυβερνητικούς πελάτες μέσω της «Αστικής Αναγέννησης»

Πώς 2 δισ. ευρώ αρπάχτηκαν από κυβερνητικούς πελάτες μέσω της «Αστικής Αναγέννησης»

Μόλις ανήλθε στην εξουσία το 2013, ο Ράμα ξεκίνησε το έργο «Αστική Αναγέννηση», ένα έργο που πίστευε ότι θα αναζωογονούσε τη ζωή και την οικονομία κάθε πόλης.

Πολύ σύντομα, η πίτα της Αστικής Αναγέννησης θα μεγάλωνε σημαντικά, φτάνοντας το ρεκόρ των περίπου 2 δισ. ευρώ, επενδύσεων μέχρι το 2020.

Από αυτά, γύρω στα 600 εκατ. ευρώ πήγαν για νέες προσόψεις και πλατείες. Με έναν πολύ μινιμαλιστικό προϋπολογισμό και περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, οι ειδικοί κρίνουν ότι το έργο της Αστικής Αναγέννησης είναι πολύ πιο ακριβό και έχει λειτουργήσει ως κάψουλα διαφθοράς.

«Είναι πολύ ακριβό για κάτι που δεν κοστίζει τόσο πολύ. Υπήρξαν καταχρήσεις σε όλα τα έργα, καθώς η αξία του διαγωνισμού είναι πολύ μεγαλύτερη. Όλα αυτά τα χρήματα που επενδύθηκαν για την αστική αναγέννηση, τα χρήματα που πετάχτηκαν στα κέντρα των πόλεων δεν κατάφεραν να αποφέρουν την οικονομική απόδοση που θα έπρεπε. Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν 600 εκατομμύρια ευρώ που δεν έχουν επιστραφεί ούτε στο ένα δέκατο από όσα δαπανήθηκαν» είπε ο οικονομολόγος, Pano Soko.

Στις συνθήκες που σύμφωνα με το INSTAT το 23% του πληθυσμού της χώρας, ή αλλιώς 671 χιλιάδες Αλβανοί, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, χρησιμοποιήθηκαν αποτελεσματικά τα χρήματα της Αστικής Αναγέννησης; Μειώθηκε η φτώχεια; Αναζωογονήθηκε η οικονομία;

Ή χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα χρήματα για να ευχαριστήσουν κυβερνητικούς πελάτες;

Για τους ειδικούς, αυτός είναι ένας απλός υπολογισμός. Ενώ διευκρινίζουν ότι οι παρεμβάσεις σε προσόψεις και πλατείες είναι αναγκαίες, επιμένουν ότι η οικονομική λογική έχει τους δικούς της αυστηρούς κανόνες όταν μια επένδυση θεωρείται επιτυχημένη.

«Αν σκέφτεστε να επενδύσετε 1 εκατομμύριο ευρώ σε έναν συγκεκριμένο δρόμο, θα πρέπει οι φόροι που προέρχονται από την αυξημένη οικονομία που εξασφάλισε αυτός ο δρόμος να πληρώσουν το δρόμο. Πιο απλά, αν ο δρόμος κοστίζει 1 εκατομμύριο, τότε ο όγκος της προστιθέμενης οικονομίας θα πρέπει να είναι 4 εκατ. ευρώ και μόνο σε αυτή την περίπτωση λαμβάνουμε 1 εκατ. ευρώ φόρους, που σημαίνει ότι ο δρόμος έχει βγάλει τα λεφτά του», είπε ο οικονομολόγος.

Όμως, ενώ οι πλατείες και οι προσόψεις πολλών πόλεων έχουν σουλουπωθεί, για να είναι όλες ταιριαστές, αυτές οι παρεμβάσεις συνοδεύτηκαν από έντονη κριτική για ομοιομορφία και ότι οι επενδύσεις σε προσόψεις είναι απλώς προπαγάνδα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να υπάρχει μια μεθοδολογία για το πώς να προσεγγιστεί το κέντρο μιας πόλης, τι πνεύμα έχει ο τόπος, τι λαμβάνεται υπόψη, πώς επηρεάζει και η επένδυση πρέπει να επηρεάζει ολόκληρη την πόλη, όχι μόνο ένα κομμάτι του κέντρου.

Παρά τις πολυάριθμες επικρίσεις, τις υποψίες για διεφθαρμένους διαγωνισμούς και την πελατειακή ευνοιοκρατία, η αστική αναγέννηση προχώρησε με καλπάζοντα βήματα. Για αυτό, αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στα γενναιόδωρα κεφάλαια που έχει διαθέσει η κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα, το 2013 ξεκίνησε η Αστική Αναγέννηση με ένα λιτό ταμείο μόλις 2,82 εκατ. ευρώ. Το 2014 το εν λόγω ταμείο σημείωσε σημαντική άνοδο, φτάνοντας τα 73,78 εκατ. ευρώ.

Το 2015, που ήταν έτος εκλογών, το ταμείο για την αστική αναγέννηση διπλασιάστηκε και έδωσε ολόκληρα 147 εκατ. ευρώ, ενώ το 2016 το ταμείο γνώρισε νέα άνοδο και έφτασε τα 274 εκατ. ευρώ.

Το 2017, έτος κατά το οποίο ο Ράμα θα επιδίωκε μια δεύτερη κυβερνητική εντολή, ο «σάκος» της Αστικής Αναγέννησης πήγε στα 358 εκατομμύρια ευρώ. Η ανάπτυξη, αν και με μέτριους ρυθμούς, συνεχίστηκε το 2018 και το 2019, έτη για τα οποία τέθηκαν στη διάθεσή της 363 εκατ. ευρώ και 365 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Το 2020, μια δύσκολη χρονιά με την πανδημία και τους σεισμούς, η αλβανική κυβέρνηση διέθεσε 400 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για το «Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης».

Μόνο για το 2019 δημοπρατήθηκαν 581 έργα στο όνομα της Αστικής Αναγέννησης, αξίας 365 εκατ. ευρώ, τα οποία ανέλαβαν 338 εργολάβοι.

Σύμφωνα με δεκάδες αιτήματα για πληροφορίες σε κάθε μονάδα τοπικής αυτοδιοίκησης, τα χρήματα της αστικής αναγέννησης συγκεντρώνονται μόνο σε λίγα χέρια.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου