Τη στήριξη της ΕΕ ζήτησε ο Κ. Μητσοτάκης απέναντι σε αναθεωρητικές πολιτικές

Τη στήριξη της ΕΕ ζήτησε ο Κ. Μητσοτάκης απέναντι σε αναθεωρητικές πολιτικές

Σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο έθεσε ξανά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας.

O Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλγαρία όπου συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen (Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν), την ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας.

Επανέλαβε τη σταθερή προσήλωσή του στο διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και την αποφασιστικότητά του να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και ζήτησε την αποφασιστική στήριξη της Ε.Ε απέναντι στην επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας.

«Η χώρα μας με ψυχραιμία, νηφαλιότητα, τεκμήρια, τα οποία εδράζονται στις Συνθήκες, στο Διεθνές Δίκαιο, σε αυτά που πραγματικά συμβαίνουν στο Αιγαίο και στον εναέριο χώρο μας» ανέφερε το πρωί ο Γιάννης Οικονόμου.

«Ενημερώνει τους εταίρους, τους συμμάχους μας, τη διεθνή κοινή γνώμη και αποδομεί αμέσως τα ανυπόστατα τουρκικά επιχειρήματα» τονίζει ο Γιάννης Οικονόμου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας για την τουρκική προκλητικότητα στο Open επεσήμανε ότι «η Τουρκία βρίσκεται, εδώ και πάρα πολύ καιρό, σε μία τροχιά διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, της Ιστορίας, των Συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου, με όλους τους τρόπους. Με ρητορική προκλητική, με ανυπόστατους ισχυρισμούς, επιμένει σ' αυτή την τακτική, η οποία αναδεικνύεται στην πραγματικότητα πόσο αδιέξοδη είναι».

Η Τουρκία οφείλει να αναγνωρίσει ότι πρέπει να σέβεται τους κανόνες, πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο. Δεν μπορεί να είσαι σύμμαχος μιας χώρας του ΝΑΤΟ και να την απειλείς με casus belli, δεν μπορείς να αμφισβητείς την κυριαρχία νησιών που το Διεθνές Δίκαιο και οι Συνθήκες δείχνουν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, δεν μπορείς να φθάνεις ν' αμφισβητείς την κυριαρχία ελληνικού εδάφους. Όλα αυτά είναι απαράδεκτα για μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, που είναι -υποτίθεται- σύμμαχός μας. Είναι γενικά μη αποδεκτά, πολύ περισσότερο τώρα σε μία περίοδο που δοκιμάζεται η Ευρώπη και ο πλανήτης από τον αναθεωρητισμό και την εισβολή του Πούτιν στη Ρωσία. Είναι μη αποδεκτές θέσεις από το σύνολο της παγκόσμιας κοινής γνώμης, από το σύνολο των πολιτικών ηγεσιών του πλανήτη, από τους συμμάχους και τους εταίρους μας και σε κάθε περίπτωση, ούτε φοβίζουν, ούτε πανικοβάλλουν, ούτε τρομοκρατούν την Ελλάδα. Η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει βαρύνουσα πολιτική και επαρκέστατη αποτρεπτική ισχύ, η οποία κυρίως βασίζεται στην ενότητα του λαού μας ν' απαντήσει στην οποιαδήποτε τουρκική πρόκληση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε αρνήθηκε, ούτε φοβήθηκε το διάλογο και ούτε προσωποποιεί ποτέ τις πολιτικές διαφορές είτε στο εσωτερικό, είτε πολύ περισσότερο στη διεθνή σκηνή».

Όπως είχε τονίσει και ο πρωθυπουργός, ο κ. Οικονόμου επανέλαβε πως «η χώρα μας έχει πολύ καθαρή θέση απέναντι στις σχέσεις που πρέπει να έχει με την Τουρκία. Στις κόκκινες γραμμές είναι ανυποχώρητη σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία. Έχουμε πετύχει να μην παρασυρόμαστε σε αυτό τον κατήφορο, αυτή την υστερία της Τουρκίας το προηγούμενο διάστημα. Ούτε θα παρασυρθούμε τώρα, συνεχίζουμε σταθερά και ανυποχώρητα σε οτιδήποτε είναι εποικοδομητικό για τους δύο λαούς. Ούτε βήμα πίσω στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν μπαίνουμε στο πινγκ-πονγκ των υστερικών κατηγοριών και των ανυπόστατων ισχυρισμών που συνεχώς η τουρκική πλευρά διατυπώνει το τελευταίο διάστημα».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου