Europa Today: Ndrangheta και αλβανική μαφία εμπλέκονται στην απόπειρα απαγωγής Βέλγου υπουργού

Europa Today: Ndrangheta και αλβανική μαφία εμπλέκονται στην απόπειρα απαγωγής Βέλγου υπουργού

«Η απαγωγή που απέτρεψε η ολλανδική αστυνομία, η Ντραγκέτα και η όλο και πιο επικίνδυνη αλβανική μαφία στον άξονα Άμστερνταμ-Βρυξέλλες». Αυτό έγραψε το ιταλικό μέσο «Europa Today» σε πρόσφατο δημοσίευμα.

Η ολλανδική αστυνομία συνέλαβε τέσσερις άνδρες ύποπτους για διασυνδέσεις με τη μαφία διακίνησης ναρκωτικών στη Βόρεια Ευρώπη, όλοι τους ύποπτοι ως δράστες της απόπειρας απαγωγής του Βέλγου υπουργού Δικαιοσύνης Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν.

Το αποτυχημένο σχέδιο απαγωγής - αναφέρει η εφημερίδα "Europa Today" - ματαιώθηκε σχεδόν τυχαία από την ολλανδική αστυνομία, η οποία την περασμένη Πέμπτη αναγνώρισε ένα αυτοκίνητο με ολλανδική πινακίδα σταθμευμένο έξω από το σπίτι του Βέλγου υπουργού, μέσα στο οποίο υπήρχαν: ένα τουφέκι και μια ταινία κόλλα, ενώ σε άλλο αυτοκίνητο, ταξινομημένο επίσης στην Ολλανδία, βρέθηκαν αρκετές φιάλες βενζίνης.

Χάρη στα δύο αυτοκίνητα, οι ερευνητές εντόπισαν και συνέλαβαν στην Ολλανδία τέσσερις άνδρες ηλικίας μεταξύ 20 και 48 ετών, όλοι ύποπτοι ως δράστες της αποτυχημένης απαγωγής και, τουλάχιστον σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο VRT, όλοι ύποπτοι για διακίνηση ναρκωτικών.

Ο ίδιος ο υπουργός Vincent Van Quickenborne, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μετέδωσε η βελγική ραδιοτηλεόραση RTBF, σχολίασε το γεγονός κάνοντας λόγο για τη «μαφία των ναρκωτικών».

«Αυτή τη στιγμή θα είμαι υπό στενή επίβλεψη και δεν θα μπορώ να συμμετέχω σε κάποιες προγραμματισμένες δραστηριότητες τις επόμενες ημέρες. Δεν είναι ευχάριστο, αλλά είναι κατανοητό», είπε ο Quickenborne.

«Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής! Οι άνθρωποι πίσω από όλα αυτά παίρνουν το αντίθετο από αυτό που σκόπευαν. Αυτό ενισχύει την πεποίθησή μου ότι πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε», συνεχίζει «Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε το οργανωμένο έγκλημα, με περισσότερους ανθρώπους και πόρους από πριν. Στο δημοκρατικό νόμιμο κράτος μας, δεν θα υποκύψουμε ποτέ στη βία. Ποτέ!».

Στα λόγια του Κουίκενμπορν προστέθηκαν και αυτά του Βέλγου πρωθυπουργού Αλεξάντερ Ντε Κρου, ο οποίος από το προφίλ του στο Twitter κάνει λόγο για «εντελώς απαράδεκτη» απειλή.

«Η παρουσία της μαφίας στον άξονα Άμστερνταμ-Βρυξέλλες γίνεται όλο και πιο εμφανής και με την αποτυχημένη απαγωγή του Βέλγου υπουργού γίνεται πιο επικίνδυνη, θρασύδειλα».

Για αρκετά χρόνια, το Βέλγιο, με την υποστήριξη της γειτονικής Ολλανδίας και του λιμανιού της Αμβέρσας, έχει γίνει μια από τις σημαντικότερες οδούς πρόσβασης μέσω των οποίων τα ναρκωτικά μπορούν να εισέλθουν στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η έκθεση της Europol, "Cocaine Insight": στο λιμάνι της Αμβέρσας κατασχέθηκαν 66 τόνοι κοκαΐνης πέρυσι, έναντι πέντε το 2013.

Μια συνεχόμενη ανάπτυξη, που ευνοείται από τη συσπείρωση εγκληματικών δραστηριοτήτων που διεξάγονται τόσο από την «Ndrangheta όσο και από την αλβανική μαφία, αμφότερες με ολοένα και περισσότερες ρίζες στο βελγικό έδαφος και υπεύθυνες για αυξανόμενους φόνους και επεισόδια διαφθοράς αστυνομικών.

Η είδηση της απόπειρας απαγωγής του υπουργού Δικαιοσύνης Vincent Van Quickenborne, η οποία απέτυχε χάρη στην επέμβαση της αστυνομίας, ανακοινώνει την κλιμάκωση της παρουσίας της μαφίας στη βόρεια Ευρώπη και έρχεται ένα χρόνο μετά τα λόγια του εισαγγελέα της Δημοκρατίας του Catanzaro. Ο Nicola Gratteri, όταν σχολιάζοντας την ενέδρα εναντίον του δημοσιογράφου Peter R. de Vries, εκτός από την υπογράμμιση της εκθετικής αύξησης των ναρκωτικών και της βίας στη βόρεια Ευρώπη, τόνισε επίσης την τάση της «Ολλανδίας να υποτιμά τη μαφία» θα μπορούσε να έχει συνέπειες .

Ένα πρόβλημα που, σύμφωνα με τον Gratter, «δεν θα εξαφανιστεί», αφού «όχι μόνο η Ολλανδία είναι υλικοτεχνικά ενδιαφέρουσα για το οργανωμένο έγκλημα (με λιμάνια όπως το Άμστερνταμ και το Ρότερνταμ χρήσιμα στην διακίνηση κοκαΐνης) αλλά υπάρχει και πολλή ανακύκλωση μέσω του ανοίγματος των εστιατορίων και των ξενοδοχείων. Το ολλανδικό σύστημα ωφελείται επίσης, γι' αυτό είναι τόσο δύσκολο να σταματήσει».

Επίσης, τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, σε συνέντευξη του δημοσιογράφου Jamil El Sadi για την εφημερίδα «Nicola Gratteri», μιλώντας για μια «κοινή επιχείρηση με άλλες μαφίες», διευκρίνισε: «Η Ndrangheta συνεχίζει να έχει την πρωτοκαθεδρία του εμπορίου και της διακίνησης ναρκωτικών στον κόσμο. «Η αλβανική και η ολλανδική μαφία - συνέχισε ο Gratteri - είναι οι δύο εγκληματικές οργανώσεις της μαφίας που σημειώνουν τη μεγαλύτερη πρόοδο στην Ευρώπη».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου