Στο 8% έφτασε ο πληθωρισμός στην Αλβανία για τον μήνα Αύγουστο

Στο 8% έφτασε ο πληθωρισμός στην Αλβανία για τον μήνα Αύγουστο

Στην Αλβανία ο πληθωρισμός τον Αύγουστο έφθασε στο 8%, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο 10,1%.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μεταφορές και τα τρόφιμα συνεχίζουν να έχουν τη μεγαλύτερη επιβάρυνση λόγω αύξησης των τιμών καταναλωτή, ακολουθούμενα από τα αλκοολούχα ποτά, το ενοίκιο και τα έπιπλα.

Στην ομάδα τροφίμων, το λάδι, το γάλα, τα αυγά και το ψωμί έχουν αυξηθεί πάνω από 20% σε σύγκριση με τον περασμένο Αύγουστο.

Τον Αύγουστο, ο υψηλός πληθωρισμός έγινε αισθητός στις αλβανικές οικογένειες και λόγω του γεγονότος ότι το πρώτο πακέτο στήριξης είχε λήξει.

Ωστόσο, η κυβέρνηση ενεργοποίησε αυτό το μήνα δεύτερο πακέτο βοήθειας, κυρίως για οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, και για αυτό δηλώνει ότι κατάφερε να κρατήσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, ώστε να μην αποσταθεροποιήσει την αγορά.

Από την άλλη πλευρά, η ενέργεια, τα τρόφιμα και τα αλκοολούχα ποτά αντιπροσώπευαν τη μεγαλύτερη αύξηση των τιμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια και η αργή πορεία προς την εύρεση άλλων πηγών ενέργειας έχουν αυξήσει την τιμή των λογαριασμών σε πολλές χώρες της ΕΕ.

Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης συγκαταλέγονται στις χώρες με τον υψηλότερο πληθωρισμό, ενώ χώρες όπως η Μάλτα, η Ισλανδία και η Ελβετία έχουν τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου