Αλβανία, Κόσοβο και 15 χώρες ακόμη στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας

Αλβανία, Κόσοβο και 15 χώρες ακόμη στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας

Η Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και άλλα 15 κράτη μη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στην πρώτη συνάντηση του νέου ευρωπαϊκού φόρουμ, της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Οκτωβρίου στην Πράγα.

Εκτός από την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο, έχουν προσκληθεί η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, τα Σκόπια, η Σερβία, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, η Γεωργία, η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, η Μολδαβία, η Νορβηγία και η Ελβετία, δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΕ, προσθέτοντας ότι η πρόσκληση έχει επίσης σταλεί προς το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία και την Ουκρανία.

Προσκλήσεις στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ για τη συνάντηση στην Πράγα θα σταλούν αργότερα, πρόσθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Αυτή η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί πριν από μια άτυπη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών. Οι συμμετέχοντες αναμένεται να συζητήσουν για την ασφάλεια, τη μετανάστευση και την κλιματική αλλαγή, αλλά και την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν προβλέπεται να υπάρξει κοινή δήλωση στο τέλος της συνάντησης, είπε ο αξιωματούχος.

Την ιδέα για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας παρουσίασε τον Μάιο ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Όπως είπε, αυτό το φόρουμ στοχεύει να διευκολύνει τις ανταλλαγές μεταξύ των κρατών της ΕΕ και εκείνων που βρίσκονται εκτός του μπλοκ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που φιλοδοξούν να ενταχθούν στην ΕΕ.

Ο Μακρόν είπε ότι ελπίζει ότι αυτό το φόρουμ θα βοηθήσει στη βελτίωση της συνεργασίας με τους εταίρους της ΕΕ στην Ευρώπη, αναφερόμενος στην Ουκρανία.

Ωστόσο, τόσο η Γαλλία όσο και ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ο οποίος έχει υποστηρίξει την Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα, έχουν πει ότι αυτό το φόρουμ δεν πρέπει να αποτελεί εναλλακτική λύση στην επέκταση της ΕΕ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου