40 συμμορίες στη Γερμανία διοικούνται από Αλβανούς, σύμφωνα με τοπικό ρεπορτάζ

40 συμμορίες στη Γερμανία διοικούνται από Αλβανούς, σύμφωνα με τοπικό ρεπορτάζ

Η οικονομική ζημιά που προκλήθηκε από το οργανωμένο έγκλημα στη Γερμανία το 2021 ήταν διπλάσια σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Από 873 εκατ. ευρώ το 2020, αυξήθηκε σε 2,2 δισ. ευρώ το 2021.

Αυτό προκύπτει από την Ομοσπονδιακή Έκθεση Κατάστασης για το Οργανωμένο Έγκλημα 2021, η οποία δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, 21.09.2022, στο Βερολίνο από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγκληματικής Αστυνομίας.

Το εισόδημα των εγκληματιών το 2021 ήταν 1,4 δισ. ευρώ. Τα περισσότερα από αυτά προέρχονται από το εμπόριο ναρκωτικών.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο αριθμός των ερευνών στον τομέα του οργανωμένου εγκλήματος έχει επίσης αυξηθεί, από 600 σε 700. Η αύξηση αυτή σχετίζεται με την αποκρυπτογράφηση πλατφορμών επικοινωνίας, ιδιαίτερα του EncroChat. Όπως δείχνει η τρέχουσα έκθεση, πάνω από το ένα τέταρτο όλων των ερευνών που ξεκίνησαν στον τομέα του οργανωμένου εγκλήματος (187 έρευνες, 26,9 τοις εκατό) μπορούν να εντοπιστούν σε δεδομένα που παρέχονται από την υπηρεσία επικοινωνίας EncroChat.

Η υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέιζερ, δήλωσε ότι «η πίεση από το οργανωμένο έγκλημα στη Γερμανία είναι μεγαλύτερη από ποτέ». Είπε ότι έχει θέσει την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος στο επίκεντρο της δουλειάς της: Σε αντίθεση με τις πράξεις εξτρεμιστών ή τρομοκρατών, το οργανωμένο έγκλημα γενικά δεν είναι πολύ ορατό. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που δεν πρέπει να υποτιμούμε πόσο μεγάλο είναι το διακύβευμα εδώ. Βλέπουμε κάποιες πολύ επαγγελματικές δομές που λειτουργούν με συνωμοτικό και διεθνώς δικτυωμένο τρόπο», είπε ο Faeser.

Ο Πρόεδρος της BKA Holger Münch είπε ότι ως αποτέλεσμα των πληροφοριών που αποκτήθηκαν από κρυπτογραφημένες πλατφόρμες, μπορέσαμε τώρα να δημιουργήσουμε μια σαφέστερη ιδέα για το οργανωμένο έγκλημα στη Γερμανία. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι «αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», είπε ο Muench.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι ομάδες οργανωμένου εγκλήματος γίνονται όλο και πιο πρόθυμες να χρησιμοποιήσουν μερικές φορές δραστική βία. Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει το οργανωμένο έγκλημα στην εσωτερική ασφάλεια μπορεί να φανεί στις γειτονικές χώρες της Γερμανίας, όπως η Ολλανδία και η Σουηδία, όπου το οργανωμένο έγκλημα έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις για τη δημόσια τάξη.

Χάρη στην αποκρυπτογράφηση κρυπτογραφημένων πλατφορμών, αυξήθηκε και ο αριθμός των Αλβανών ενσωματωμένων σε εγκληματικές συμμορίες, οι οποίοι τελούνται υπό έρευνα για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η έκθεση έχει κρατήσει μια ξεχωριστή θέση για το οργανωμένο έγκλημα των Αλβανών, από την οποία προκύπτει ότι το 2021 στη Γερμανία, περίπου 40 συμμορίες με επικεφαλής Αλβανούς ήταν υπό έρευνα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων (36 ) εμπλέκεται σε διακίνηση ναρκωτικών. Στις άλλες τέσσερις περιπτώσεις, οι συμμορίες εμπλέκονταν σε φορολογικά εγκλήματα, παράνομη εμπορία ανθρώπων, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και οικονομικό έγκλημα.

Αυτός ο αριθμός κατατάσσει τους Αλβανούς και πάλι τρίτους μετά τους Γερμανούς (261) και τους Τούρκους (90) ως προς τον αριθμό των ομάδων που κυριαρχούνται από μια εθνική ομάδα. Στην έκτη θέση βρίσκονται οι Κοσοβάροι, με 20 εγκληματικές συμμορίες, μετά τους Ρώσους και τους Πολωνούς. Στον πάτο των δέκα πιο επιφανών εθνικοτήτων βρίσκονται οι Σέρβοι με 14 συμμορίες.

Η έκθεση αποκαλεί ομάδες εθνοτικά κυριαρχούμενες εκείνες τις ομάδες που ηγούνται από μια ομάδα ανθρώπων μιας συγκεκριμένης εθνότητας, παρόλο που πολλοί συνεργάτες μπορεί να μην ανήκουν στην ίδια εθνικότητα. Η έκθεση παίρνει τον τόπο γέννησης ως βάση για τον προσδιορισμό της εθνικότητας, είπε ο Münch.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου