33% ακριβότερα για τον μήνα Σεπτέμβριο τα γαλακτοκομικά προϊόντα στην Αλβανία

33% ακριβότερα για τον μήνα Σεπτέμβριο τα γαλακτοκομικά προϊόντα στην Αλβανία

Το κόστος των γαλακτοκομικών προϊόντων που έχει αυξηθεί κατά 33% στην Αλβανία τον Σεπτέμβριο, οφείλεται κυρίως στην έλλειψη ζώων που παράγουν γάλα και αυξημένο κόστος σε ζωοτροφές, συσκευασίες, γυαλί, πλαστικό και καύσιμα για μεταφορά.

Επίσης, ένας παράγοντας κλειδί για την απότομη ακρίβεια των γαλακτοκομικών είναι και η ραγδαία μετανάστευση των αγροτών και το γεγονός ότι μόνο λίγοι νέοι είναι αυτοί που θέλουν να παραμείνουν στη χώρα και να επενδύσουν στην κτηνοτροφία και την παραγωγή γαλακτοκομικών.

Το αγελαδινό γάλα αυξήθηκε κατά μέσο όρο 23% κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, ενώ το βούτυρο έχει αυξηθεί κατά 33%. Το γιαούρτι αυξήθηκε κατά 16% και 27% ανάλογα με το εμπορικό σήμα.

Η αύξηση των τιμών επηρεάστηκε από τρεις παράγοντες, την αύξηση της τιμής των γυάλινων συσκευασιών γάλακτος και την αύξηση του περιθωρίου κέρδους των σούπερ μάρκετ.

"Η τιμή του γάλακτος από 45 Lek με ΦΠΑ που ήταν το αγοράζουμε επί του παρόντος για 100 lek ανά λίτρο. Τα γυάλινα δοχεία και οι φελλοί έχουν γίνει πιο ακριβά κατά 65% από 40 Lek, το αγοράζουμε επί του παρόντος για 65 Lek. Επιπλέον, τα σούπερ μάρκετ έχουν αυξήσει τα περιθώρια κέρδους τους. "

Οι αγρότες λένε ότι το κόστος των ζωοτροφών έχει αυξηθεί κατά 50% και το κόστος των καυσίμων είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των ζώων συνεχίζει να μειώνεται. Σύμφωνα με το Instat, ο αριθμός των αιγών μειώθηκε κατά 3%, τα πρόβατα κατά 5% και οι αγελάδες κατά 7% κατά το τελευταίο έτος.

Τα δεδομένα από το Instat δείχνουν ότι από τον Μάρτιο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τα "γάλα, τυρί και αυγά" είχε αυξηθεί ραγδαία, από 10,3% τον Μάρτιο, κορυφώνοντας στο 22,3% τον Αύγουστο, το υψηλότερο επίπεδο από το 2007.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου