Εξαρθρώθηκε αλβανική συμμορία «κλειδί» ναρκωτικών στην Ισπανία

20/09/22, 11:00
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Η ισπανική Πολιτική Φρουρά, σε συνεργασία με τους Carabinieri και την Guardia di Finanza και με την υποστήριξη της DIA και εξειδικευμένου προσωπικού από το έργο ISF4@ON για την καταπολέμηση των ομάδων μαφίας, ολοκλήρωσε την Επιχείρηση Dragon Ball. Η αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε δύο διαδοχικές φάσεις, στις 13 και 17 Σεπτεμβρίου, όπου περίπου 400 πράκτορες της Πολιτοφυλακής συμμετείχαν στην Ίμπιζα, τη Μάλαγα, τη Βαρκελώνη και την Τενερίφη.

Κατά την επιχείρηση κατασχέθηκαν σημαντικές ποσότητες ναρκωτικών ουσιών, πυροβόλα όπλα, μεγάλα χρηματικά ποσά και έγγραφα που θα μπορούσαν να σχετίζονται με ξέπλυμα μαύρου χρήματος από εγκληματική δραστηριότητα. Στόχος αυτής της επιχείρησης ήταν δύο εγκληματικές οργανώσεις, η μία ιταλικής και η άλλη αλβανικής καταγωγής, με έδρα το νησί Ίμπιζα και με παραρτήματα σε άλλες περιοχές της Ισπανίας και του εξωτερικού.

Το τελικό αποτέλεσμα της επιχείρησης ήταν η εξάρθρωση δύο από τις σημαντικότερες εγκληματικές οργανώσεις που ασχολούνταν με τη διακίνηση ναρκωτικών που δρούσαν στο νησί της Ίμπιζα. Βρήκαν στην κατοχή τους 94.500 δόσεις MDMA και κοκαΐνης, αξίας 4,1 εκατ. ευρώ. Επίσης, δεσμεύτηκε κινητή και ακίνητη περιουσία αξίας 22 εκατ. ευρώ περίπου.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 32 συλλήψεις, μεταξύ των οποίων Ιταλοί, Αλβανοί και Ούγγροι και πραγματοποιήθηκαν 42 έρευνες ιδιοκτησίας, 38 στην Ίμπιζα, 1 στη Βαρκελώνη, 2 στη Μάλαγα και 1 στην Τενερίφη. Η κατασχεθείσα ναρκωτική ουσία ανέρχεται σε 18 κιλά μεθαμφεταμίνης με την οποία θα μπορούσαν να παραχθούν 870.000 χάπια, 4,5 κιλά κοκαΐνης, φυτεία κάνναβης με 600 φυτά μαριχουάνας, σημαντικές ποσότητες άλλων ουσιών, ζυγαριές και εκτυπωτές. Επίσης, κατασχέθηκαν δύο πυροβόλα όπλα, 330.000 ευρώ μετρητά και 23 οχήματα υψηλής ποιότητας. Μπλοκαρίστηκαν επίσης 116 τρεχούμενοι λογαριασμοί και 15 ακίνητα που χρησιμοποιούνται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η εξαρθρωμένη εγκληματική οργάνωση ιταλικής προέλευσης συνδέεται με την «Ndrangheta που είναι αφοσιωμένη στη διακίνηση ναρκωτικών σε διεθνή κλίμακα, συμπεριλαμβανομένων εργαστηρίων ναρκωτικών και κρυφών αποθηκών, χρησιμοποιώντας οχήματα εξοπλισμένα με εξελιγμένα συστήματα απόκρυψης και βάρκες για τη μεταφορά κοκαΐνης. Προορισμός του ναρκωτικού ήταν κυρίως η Ιταλία και η Ισπανία και προερχόταν απευθείας από τη Νότια Αμερική.

Τα μέλη αυτής της οργάνωσης ξεχωρίζουν για τη χρήση βίας, έχουν χρησιμοποιήσει μεθόδους όπως βασανιστήρια και έχουν διαπράξει ακόμη και φόνο στην Ιταλία. Κατά τη διάρκεια της έρευνας καταγράφηκε η κατοχή πυροβόλων όπλων από τους συλληφθέντες στην Ίμπιζα.

Μερικά από τα μέλη της που διαμένουν στην Ισπανία έχουν συνδεθεί με υποθέσεις εκβιασμού στην Ιταλία, εκτός από τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στην Ισπανία. Η οργάνωση αυτή, σε αυτήν την έρευνα, κατηγορείται για κατάσχεση 1.500 κιλών κοκαΐνης στην επαρχία της Μάλαγα, στις 20 Απριλίου 2020. Όσο για την διαλυμένη αλβανική οργάνωση, που χαρακτηρίζεται από τις ίδιες βίαιες μεθόδους με την ιταλική, υπό την προϋπόθεση ότι η τελευταία είχε και πυροβόλα όπλα και ναρκωτικά στο νησί Ίμπιζα. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: