Ο Μπορέλ καλεί τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων στη Νέα Υόρκη

19/09/22, 12:37
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Μετά από πρόσκληση του επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, θα συναντηθούν οι ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στη Νέα Υόρκη. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου. Αυτή η συνάντηση επιβεβαιώθηκε για το Radio Free Europe από πηγές εντός της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Είπαν ότι «είναι πλέον παράδοση οι ηγέτες των δυτικών Βαλκανίων στα πλαίσια της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ να προσκαλούνται με σκοπό τη συζήτηση για την ενταξιακή τους πορεία».

Αυτές οι πηγές είπαν ότι δεν γνωρίζουν ποια χώρα θα εκπροσωπηθεί και σε ποιο επίπεδο. Ωστόσο, είναι πεπεισμένοι ότι όλες οι χώρες θα συμμετάσχουν. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας των συναντήσεων στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, το Κοσσυφοπέδιο θα εκπροσωπηθεί από την Πρόεδρο, Vjosa Osmani.

Οι πηγές ανέφεραν επίσης ότι εκεί θα συζητηθεί η παγκόσμια κατάσταση, η οποία έχει αλλάξει δραστικά μετά τη ρωσική επίθεση. Η τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων θα είναι επίσης μέρος των συζητήσεων. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αναφερθεί ως ένας από τους λόγους που τα εναπομείναντα προβλήματα στην περιοχή πρέπει να επιλυθούν το συντομότερο δυνατό. Αυτό θα εγγυηθεί την αποτροπή κλιμάκωσης των εντάσεων.

Σχέσεις ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων

Υπάρχει μια σειρά από εξελίξεις που αναμένεται να συμβούν στο μέλλον στις σχέσεις της ΕΕ με τα Δυτικά Βαλκάνια. Μεταξύ αυτών και μια σύνοδος κορυφής που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές Οκτωβρίου στην Πράγα. Εκεί θα συζητηθεί η δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. Αυτή η μορφή προβλέπει τη συμμετοχή χωρών της ΕΕ και άλλων ευρωπαϊκών χωρών που δεν είναι επίσημα μέλη της Ένωσης.

Σχετικά με τα Δυτικά Βαλκάνια και την ανάγκη συνέχισης της συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένεται να συζητηθεί σε διατλαντική συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, την οποία θα διοργανώσει ο Αμερικανός Υπουργός, Anthony Blinken. Σε αυτή τη συνάντηση θα συμμετάσχει και ο Μπορέλ.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν στο μέλλον σε κοινές προσπάθειες για τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και για την επίλυση των εναπομενόντων προβλημάτων. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: