Θριαμβευτικά διατυμπανίζουν τα αλβανικά ΜΜΕ την δήθεν επιτυχημένη καταγραφή των περιουσιών στη Χιμάρα

Θριαμβευτικά διατυμπανίζουν τα αλβανικά ΜΜΕ την δήθεν επιτυχημένη καταγραφή των περιουσιών στη Χιμάρα

Για επίλυση του θέματος του περιουσιακού σε Παλάσα και Χιμάρα κάνει λόγο ο αλβανικός τύπος. Ένα θέμα το οποίο καταπονεί για χρόνια τους Χιμαριώτες και που ο ένας νόμος μετά τον άλλον δυσχεραίνουν την κατάσταση και μόνο λύση δεν προσφέρουν. Έπειτα από επίσκεψη του διευθυντή του κτηματολογίου στη Χιμάρα, ο οποίος μοίρασε δείγματα τίτλων ιδιοκτησίας, η κυβέρνηση Ράμα το διατυμπανίζει ως θριαμβευτική νίκη και ως έναν άθλο. Στην πραγματικότητα όμως, οι Χιμαριώτες και όχι μόνο, ταλαιπωρούνται με το συγκεκριμένο ζήτημα επί δεκαετίες και κάθε φορά που στο κατώφλι πλησιάζουν εκλογές, έρχονται «απόστολοι καλής θελήσεως» μιας διεφθαρμένης κυβέρνησης για την επίλυση του θέματος πλασάροντας έναν καινοτόμο νόμο που θα φέρει επιτέλους την τάξη. Όμως, αυτό που υποβόσκει είναι απλά ένας τρόπος να προσεγγιστούν προεκλογικά οι κάτοικοι της περιοχής.

Σε αλβανικό δελτίο ειδήσεων, λοιπόν, αναφέρεται πως τέλος καλό, όλα καλά με το περιουσιακό στη Χιμάρα. Επίσης, αναφέρει πως ένας λόγος που το ζήτημα δεν έβρισκε λύση είναι η ελληνική μειονότητα που κατοικεί στην περιοχή. Αναφορικά όσα ειπώθηκαν στο δελτίο:

«Μετά από σχεδόν 1 αιώνα, τα ακίνητα της περιοχής Χιμάρας και Παλάσας τεκμηριώνονται μετά την αρχική διαδικασία εγγραφής που ολοκληρώθηκε αυτή την εβδομάδα.

3766 ακίνητα εγγράφηκαν μετά από 100 χρόνια, λέει ο Αρτάν Λάμε.

Από τη Δευτέρα, οποιοσδήποτε από τους ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων που επωφελούνται από τον νόμο 7501, διαμερισμάτων, επαγγελματικών εγκαταστάσεων, κατασκευών πριν από το 91 ή κρατικής περιουσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης μπορεί να υποβάλει αίτηση στο e-Albania για να λάβει το πιστοποιητικό ιδιοκτησίας.

«Για πρώτη φορά υποβλήθηκαν σε διαδικασία εγγραφής και τα διαμερίσματα της παλιάς συνοικίας του κάστρου Χιμάρας».

Μεταξύ αυτών που τους δόθηκε το πιστοποιητικό ιδιοκτησίας από τον επικεφαλής του Κτηματολογίου, ήταν και μια γυναίκα 91 ετών.

Η καταγραφή των ακινήτων στη νότια ακτή απέτυχε τα έτη 2000 και 2010. Αυτό οφείλεται στα πολλά προβλήματα που είχε αυτή η περιοχή, μεταξύ των οποίων και το γεγονός ότι κατοικείται σε σημαντικό μέρος από ελληνικές μειονότητες.»

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου