Σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού της Αλβανίας κινδυνεύει να πτωχεύσει

Σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού της Αλβανίας κινδυνεύει να πτωχεύσει

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 21,6% του πληθυσμού στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ διέτρεχε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Ο αριθμός αυτός καταγράφηκε το έτος της πανδημίας του 2020.

Στην Αλβανία, ο δείκτης αυτός, σύμφωνα με το INSTAT, ήταν διπλάσιος από τον μέσο όρο της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι το 43,4% του πληθυσμού κινδυνεύει να πτωχεύσει την ίδια χρονιά.

Στην περιοχή, ο δείκτης αυτός ήταν σχετικά υψηλότερος λόγω των προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία. Μετά την Αλβανία, το Μαυροβούνιο έχει το υψηλότερο επίπεδο για κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, με 38%. Ακολουθεί η Ρουμανία με 34,4%, η Τουρκία 34%, τα Σκόπια 32,6, η Βουλγαρία 31,7, η Σερβία 29,8.

Σύμφωνα με τους ορισμούς της Eurostat, ο κίνδυνος να είναι φτωχός ή κοινωνικά αποκλεισμένος ένας άνθρωπος αναφέρεται σε άτομα που κινδυνεύουν να είναι φτωχά ή σε βαθιά υλική στέρηση ή που ζουν σε νοικοκυριά με πολύ χαμηλή απασχόληση.

Το επίπεδο κινδύνου για πτώχευση υποδηλώνει το ποσοστό των ατόμων που ζουν σε νοικοκυριά όπου το ισοδύναμο διαθέσιμο εισόδημα είναι κάτω από το όριο του κινδύνου αυτού.

Το επίπεδο κινδύνου του να είσαι φτωχός συνίσταται στην υλική στέρηση και στην κακή πρόσβαση στην απασχόληση.

Στην Αλβανία, το ποσοστό υλικής στέρησης ήταν 34,7% το 2020, το οποίο δείχνει το ποσοστό των ατόμων που ζουν σε οικογένειες που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τουλάχιστον 4 από τις 9 κατηγορίες υλικής στέρησης. Οι εννέα κατηγορίες πριμοδότησης υλικών είναι:

1-Αδυναμία έγκαιρης πληρωμής δόσεων δανείου ή ενοικίου, αγορών με δόσεις ή άλλων πληρωμών.

2- Αδυναμία κάλυψης των εξόδων για τις ετήσιες διακοπές μια εβδομάδα μακριά από το σπίτι.

3- Αδυναμία για ένα γεύμα με κρέας, κοτόπουλο, ψάρι (ή το αντίστοιχο για χορτοφάγους) μία φορά κάθε δύο ημέρες.

4- Η αδυναμία να αντεπεξέλθει κανείς σε μια απρόβλεπτη οικονομική δαπάνη αξίας 000 νέων λεκ.

5-Οικονομική αδυναμία αγοράς τηλεφώνου (συμπεριλαμβανομένου του κινητού τηλεφώνου).

6- Η οικονομική αδυναμία ύπαρξης έγχρωμης τηλεόρασης.

7- Οικονομική αδυναμία για πλυντήριο ρούχων.

8- Οικονομική αδυναμία για αυτοκίνητο.

9- Η οικονομική αδυναμία της οικογένειας να κρατήσει ζεστό το σπίτι τον χειμώνα.

Οι άνθρωποι που πλήττονται από τις τέσσερις κατηγορίες υλικής στέρησης κινδυνεύουν να γίνουν φτωχοί.

Η χαμηλή ένταση εργασίας είναι μια άλλη υποκατηγορία για τον εντοπισμό ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια.

Στην Αλβανία, ο δείκτης αυτός υπολογίστηκε σε 34,7% το 2020. Η ένταση απασχόλησης της οικογένειας αναφέρεται στον αριθμό των μηνών που έχουν εργαστεί όλα τα άτομα της οικογένειας έναντι του συνολικού αριθμού των μηνών που θα έπρεπε θεωρητικά να εργαστούν κατά τη διάρκεια του έτους (12 μήνες ).

Οι οικογένειες που θεωρούνται με πολύ χαμηλή ένταση απασχόλησης ορίζονται στο όριο του 20%. Τα άτομα της ηλικιακής ομάδας 18-59 ετών, που ζουν σε οικογένειες με πολύ χαμηλή ένταση απασχόλησης, το 2020, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αποτελούν το 11,6%.

Σύμφωνα με τη Eurostat το 2020 στην ΕΕ υπήρχαν 96,5 εκατομμύρια άνθρωποι σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, που αντιπροσωπεύουν το 21,9% του πληθυσμού.

Τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό καταγράφηκαν στη Ρουμανία (34%), τη Βουλγαρία (32%) και την Ισπανία (και οι δύο 28%).

Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό καταγράφηκαν στην Τσεχική Δημοκρατία (11%), τη Σλοβενία (13%) και τη Φινλανδία (14%).

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου