Καθώς τα αλβανικά παιδιά επέστρεψαν στα σχολεία αυτή την εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε ότι θα αρχίσει να ασκεί πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να συμπεριλάβει και να αναγνωρίσει το αλβανικό πανεπιστημιακό σύστημα.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Εθνικό Συνέδριο Παιδείας, ο Ράμα είπε ότι θα ασκηθούν πιέσεις, καθώς η χώρα απολαμβάνει πλέον ένα καλύτερο καθεστώς, καθώς οι διαπραγματεύσεις έχουν ανοίξει.
«Η διεθνοποίηση ολόκληρου του πανεπιστημιακού μας συστήματος είναι μια αναγκαιότητα. Ελπίζουμε ότι μέσω πολιτικών πιέσεων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκμεταλλευόμενοι τη νέα μας θέση ως χώρα διαπραγμάτευσης, μαζί με άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, να πείσουμε την ΕΕ να συμπεριλάβει το πανεπιστημιακό σύστημα της χώρας στο ευρωπαϊκό πανεπιστημιακό σύστημα», είπε.
Σύμφωνα με στοιχεία του 2022, το Πανεπιστήμιο των Τιράνων κατατάσσεται στην 3.786η θέση μεταξύ 31.000 πανεπιστημίων σε 200 χώρες. Το Πανεπιστήμιο Γεωργίας κατατάσσεται στην 4.486η θέση και το Πανεπιστήμιο Ιατρικής στην 6.186η θέση.
Ο Ράμα είπε επίσης ότι η αλβανική γλώσσα απειλείται και θα πρέπει να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια για τη διδασκαλία της, ακόμη και εκτός των συνόρων της χώρας.
«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την επεκτείνουμε και σε άλλες χώρες, όχι μόνο στην Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο. Η Βόρεια Μακεδονία έχει ήδη εγκρίνει κατ’ αρχήν την εισαγωγή της σε όλες τις τάξεις όπου τα παιδιά του αλβανικού λαού της Βόρειας Μακεδονίας μαθαίνουν την αλβανική γλώσσα, έχουμε επίσης αρχίσει να συζητάμε με το Μαυροβούνιο, με τη Σερβία για όλους τους Αλβανούς της κοιλάδας Πρέσεβο και περαιτέρω», δήλωσε ο Ράμα.
Ωστόσο, ο αριθμός των μαθητών που εγγράφονται στην πρώτη τάξη μειώθηκε φέτος σε 22.000, από 77.000 το 1994, λόγω της μείωσης των γεννήσεων και της μαζικής μετανάστευσης. Αλλά ο υπουργός Παιδείας Εβίς Κούσι δήλωσε ότι οι άνθρωποι φεύγουν επειδή ο πληθυσμός στις χώρες στις οποίες πηγαίνουν γερνάει.
«Κάποιοι νέοι φεύγουν από την περιοχή για σπουδές ή για εργασία, προς δυτικές χώρες όπως η Γερμανία… Χώρες που, καθώς έχουν γήρανση του πληθυσμού, και έχουν αυξανόμενες ανάγκες στην αγορά εργασίας, έχουν ανοίξει τις πόρτες τους για τους νέους μας, ειδικά για γιατρούς, για νοσηλευτές, αλλά και για άλλα επαγγέλματα», τόνισε, παραλείποντας να σχολιάσει τις δεκάδες χιλιάδες Αλβανών που ζητούν άσυλο και εγκαταλείπουν παράνομα τη χώρα κάθε χρόνο.
Εν τω μεταξύ, η ερήμωση γίνεται αισθητή σε ολόκληρη τη χώρα. Στο Korcain του νότου, τρία σχολεία έκλεισαν λόγω έλλειψης μαθητών.
Μια εμπειρογνώμονας σε θέματα εκπαίδευσης, η Μαΐλμτα Κέτα, δήλωσε ότι η εκπαίδευση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα 30 ετών και αποτελεί «καταστροφή» για τη χώρα.
«Είναι ατυχές το γεγονός ότι μετά από 30 χρόνια έχουμε τα ίδια ζητήματα. Οι εκπαιδευτικοί στο πρώτο μάθημα θα πρέπει να μεταδώσουν θετικότητα και αυτοπεποίθηση σε αυτά τα παιδιά. Πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να τα εκπαιδεύσουμε, να τα κάνουμε καλά, όχι για να ξεφύγουν από τους τρόπους του κόσμου, αλλά για να απολαύσουν αυτή τη χώρα», είπε.
«Δεν καταφέραμε να δώσουμε εμπιστοσύνη στους Αλβανούς ότι αυτή η χώρα θα βελτιωθεί και θα παραμείνει σε αυτούς τους ρυθμούς ποιοτικής βελτίωσης. Σήμερα, το σύστημα δεν έχει μεγάλα επιτεύγματα», κατέληξε.
Σχόλια