Την επιτάχυνση της διεύρυνσης της ΕΕ ζητούν τα Δυτικά Βαλκάνια

Την επιτάχυνση της διεύρυνσης της ΕΕ ζητούν τα Δυτικά Βαλκάνια

Οι αρχηγοί κρατών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων ζήτησαν την επιτάχυνση της διαδικασίας διεύρυνσης της ΕΕ κατά τη συνάντησή τους στη Σλοβενία χθες (12 Σεπτεμβρίου), καθώς απηύθυναν έκκληση προς την ΕΕ να χορηγήσει στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη το καθεστώς υποψήφιας χώρας και να καθιερώσει την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για όλες τις χώρες της περιοχής έως το τέλος του έτους.

Στα συμπεράσματα που εκδόθηκαν μετά τη σύνοδο κορυφής, τόνισαν επίσης ότι η διεύρυνση της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελεί κλειδί για τη σταθερότητα της περιοχής. «Τώρα περισσότερο από ποτέ, αυτό έχει γίνει γεωπολιτικό ζήτημα», δήλωσε ο Σλοβένος πρόεδρος Borut Pahor, ο οποίος συνδιοργάνωσε τη συνάντηση με τον Κροάτη πρόεδρο Zoran Milanović.

Κάλεσαν επίσης την ΕΕ να βοηθήσει τις χώρες της περιοχής να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της Αλβανίας Bajram Begaj, το προεδρικό τρίο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Željko Komšić, Milorad Dodik και Džaferović, ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Milo Đukanović, η Vjosa Osmani του Κοσσυφοπεδίου, ο Stevo Pendarovski της Βόρειας Μακεδονίας και ο Aleksandar Vučić της Σερβίας.

Τα συμπεράσματα ήταν σε αντικατάσταση μιας τελικής δήλωσης. Ο Pahor δήλωσε ότι η ιδέα μιας τελικής δήλωσης εγκαταλείφθηκε κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών για τη σύνοδο κορυφής, όταν κατέστη σαφές ότι δεν μπορούσε να επιτευχθεί συναίνεση.

Ο λόγος ήταν η άρνηση του Κροάτη και του Βόσνιου μέλους της προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης να δεχθεί την αναφορά και των τριών εθνών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, την οποία επιθυμούσε η Κροατία.

Ο Milanović δήλωσε ότι «ορισμένοι στη Βοσνία ενοχλούνται από την ίδια την αναφορά του όρου συνιστώντα έθνη».

Αναγνωρίζοντας ότι η διαφωνία προήλθε από τις τρέχουσες εσωτερικές διαφωνίες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης σχετικά με την εκλογική μεταρρύθμιση, ο Džaferović δήλωσε ότι η εκλογική νομοθεσία είναι εσωτερικό θέμα της χώρας του και ότι η Διαδικασία Brdo-Brijuni δεν είναι ένα φόρουμ αφιερωμένο στις εσωτερικές υποθέσεις της Βοσνίας.

Ο πρόεδρος της Σερβίας κ. Vucić δήλωσε ότι τα συμπεράσματα ψηφίστηκαν χωρίς τη θέση της Κροατίας σχετικά με τη σημασία της «νόμιμης εκπροσώπησης των συστατικών εθνών σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη», την οποία η Σερβία θα υποστήριζε, επειδή ήταν σύμφωνη με τις συμφωνίες του Ντέιτον.

«Εμφανίσαμε πολλές διαφορές και αντίθετες απόψεις, αλλά ήταν μια πολιτισμένη και ορθολογική συζήτηση», δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η ατμόσφαιρα στη διάσκεψη ήταν καλύτερη από πέρυσι, παρόλο που η κατάσταση στην περιοχή δεν ήταν.

Τόσο ο Pahor όσο και ο Milanović χαρακτήρισαν τη συνάντηση επιτυχημένη. Ο Milanović είπε ότι τα συμπεράσματα ήταν «ο μικρότερος κοινός παρονομαστής», ενώ ο Pahor είπε ότι η συζήτηση ήταν «εποικοδομητική και πολιτισμένη- εστιάσαμε σε αυτά που μας ενώνουν και όχι σε αυτά που μας χωρίζουν, αν και υπήρχαν πολλά και από αυτά».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου