Το Ισραήλ προσφέρει βοήθεια στην Αλβανία για την κυβερνοεπίθεση από το Ιράν

Το Ισραήλ προσφέρει βοήθεια στην Αλβανία για την κυβερνοεπίθεση από το Ιράν

Το Ισραήλ πρόσφερε βοήθεια για τον κυβερνοχώρο στην Αλβανία τη Δευτέρα, ημέρες αφότου το αλβανικό κράτος διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν, επικαλούμενο ισχυρισμούς ότι η Ισλαμική Δημοκρατία πραγματοποίησε κυβερνοεπιθέσεις εναντίον της χώρας τον Ιούλιο, όπως αναφέρουν ισραηλινά ΜΜΕ.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Idan Roll συναντήθηκε με την Αλβανίδα υπουργό Εξωτερικών Olta Xhaçka στα πλαίσια της Διάσκεψης για τη διαμόρφωση της φεμινιστικής εξωτερικής πολιτικής στο Βερολίνο, όπου προσφέρθηκε να μοιραστεί τη γνώση και την εμπειρία του Ισραήλ στην άμυνα στον κυβερνοχώρο και εξέφρασε επίσης την εκτίμηση του Ισραήλ για την απόφαση των Τιράνων να απελάσει την Ιρανοί διπλωμάτες.

«Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Αλβανίας», πρόσθεσε ο Ρολ.

Την περασμένη εβδομάδα, η Αλβανία κατηγόρησε το Ιράν για μια κυβερνοεπίθεση της 15ης Ιουλίου που έκλεισε προσωρινά πολλές ψηφιακές υπηρεσίες και ιστότοπους της αλβανικής κυβέρνησης. Το Σαββατοκύριακο, το υπουργείο Εσωτερικών της Αλβανίας κατηγόρησε την Τεχεράνη για μια πρόσθετη επίθεση την Παρασκευή με στόχο τα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών της εθνικής αστυνομίας.

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα είπε ότι μια έρευνα διαπίστωσε ότι η κυβερνοεπίθεση του Ιουλίου δεν πραγματοποιήθηκε από ανεξάρτητα άτομα ή ομάδες, αποκαλώντας την "κρατική επίθεση".

Οι δύο χώρες είναι σκληροί εχθροί εδώ και χρόνια, από τότε που το βαλκανικό κράτος άρχισε να φιλοξενεί στο έδαφός του μέλη των αντιπολιτευόμενων Λαϊκών Μουτζαχεντίν του Ιράν (MEK).

Το Ιράν απέρριψε τις κατηγορίες ότι βρίσκεται πίσω από την κυβερνοεπίθεση ως "αβάσιμες" και χαρακτήρισε την απόφαση της Αλβανίας να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις "μια αλόγιστη και κοντόφθαλμη ενέργεια".

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, από την άλλη, δήλωσε ότι υποστηρίζει το κίνημα της Αλβανίας, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν σθεναρά την κυβερνοεπίθεση του Ιράν», δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Αντριέν Γουάτσον σε δήλωση. «Συμφωνούμε με την έκκληση του πρωθυπουργού Ράμα να λογοδοτήσει το Ιράν για αυτό το πρωτοφανές περιστατικό στον κυβερνοχώρο».

Το Ισραήλ και το Ιράν έχουν εμπλακεί εδώ και αρκετά χρόνια σε έναν κυρίως μυστικό πόλεμο στον κυβερνοχώρο που κατά καιρούς εμφανίζεται. Ισραηλινοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν το Ιράν ότι προσπαθεί να χακάρει το σύστημα ύδρευσης του Ισραήλ το 2020.

Η Ισλαμική Δημοκρατία υπήρξε επίσης στόχος επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, κυρίως το 2010 όταν ο ιός Stuxnet, που πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, μόλυνε το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου