Η Αλβανία ζητάει βοήθεια από 18 χώρες για παροχή πληροφοριών για την πρόσφατη κυβερνοεπίθεση

12/09/22, 13:00
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Οι αρχές της Αλβανίας έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνα για την κυβερνοεπίθεση στο σύστημα TIMS.

Η έρευνα για την υπόθεση αυτή γίνεται σε ενιαίο φάκελο με την προηγούμενη επίθεση στα κυβερνητικά συστήματα, γιατί υποπτεύεται ότι ο αυτουργός είναι ο ίδιος.

Εν τω μεταξύ, για την υπόθεση αυτή, εκτός από τους Αλβανούς ανακριτές, ζητήθηκε βοήθεια και από άλλες 18 χώρες.

Πηγές κοντά στο υπουργείο Δικαιοσύνης ενημέρωσαν ότι μέσω 18 επιστολών, που στάλθηκαν σε διαφορετικές χώρες, ζητείται η αναγνώριση της IP διεύθυνσης, η οποία αποδεικνύεται ότι είναι κινητή και μέσω αυτών δέχθηκε επίθεση στα κυβερνητικά συστήματα και το TIMS.

Η ανακριτική ομάδα αναμένεται να συμπεριλάβει στον φάκελο αναφορά της εταιρείας «Microsoft», η οποία κλήθηκε από την αλβανική κυβέρνηση, να ερευνήσει την κυβερνοεπίθεση κατά της Αλβανίας τον Ιούλιο.

Η εταιρεία λέει ότι κατάφερε να εντοπίσει 4 ομάδες επιτιθέμενων που συνδέονται με τις υπηρεσίες πληροφοριών του Ιράν. Σύμφωνα με τη Microsoft, χάκερ παρενέβησαν για πρώτη φορά σε έναν απροστάτευτο διακομιστή της ιστοσελίδας administrata.al τον Μάιο του περασμένου έτους, που είναι και η πρώτη παραβίαση του συστήματος. Η επίθεση κλιμακώθηκε και τον Ιούλιο του 2022, χάκερ προσπάθησαν να κρυπτογραφήσουν και να διαγράψουν δεδομένα στον διακομιστή, αλλά η επίθεση απέτυχε, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η εταιρεία αναφέρει ότι η έρευνα διαπίστωσε ότι μία από τις ομάδες που συμμετείχαν στην αρχική εισβολή και κλοπή δεδομένων συνδέεται με την EUROPIUM, μια ομάδα που συνδέεται δημόσια με το Υπουργείο Πληροφοριών του Ιράν. Η Microsoft λέει επίσης ότι έχουν ανακαλυφθεί και άλλα δεδομένα, που συνδέουν την επίθεση με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.

Υπενθυμίζουμε ότι εξαιτίας αυτών των κυβερνοεπιθέσεων, η Αλβανία διέκοψε και τις διπλωματικές σχέσεις με το ισλαμικό κράτος του Ιράν. Η κυβέρνηση απέλασε όλους τους Ιρανούς διπλωμάτες και το προσωπικό της πρεσβείας από τη χώρα.

Οι σχέσεις μεταξύ Αλβανίας και Ιράν ήταν τεταμένες από το 2013, όταν η αλβανική κυβέρνηση παρείχε καταφύγιο σε μέλη της ομάδας Μουτζαχεντίν, μιας ομάδας αντιπολίτευσης στο καθεστώς της Τεχεράνης. Το Ιράν θεωρεί τα μέλη της ΜΕΚ ως τρομοκράτες και κατά τη διάρκεια αυτών των 9 ετών έχουν καταγραφεί μια σειρά από περιστατικά, συμπεριλαμβανομένης της απέλασης αρκετών Ιρανών διπλωματών ή της σύλληψης ενός πρώην μέλους του στρατοπέδου των Μουτζαχεντίν υπόπτων για τρομοκρατία. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: