Περιουσιακό: Η αλβανική κυβέρνηση παρατείνει μέχρι το 2024 την προθεσμία αξιολόγησης των φακέλων ιδιοκτητών

Περιουσιακό: Η αλβανική κυβέρνηση παρατείνει μέχρι το 2024 την προθεσμία αξιολόγησης των φακέλων ιδιοκτητών

Η κυβέρνηση παρέτεινε κατά τρία χρόνια, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, την προθεσμία για την αξιολόγηση των φακέλων των ιδιοκτητών που αναμένουν αποζημίωση.

Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή, με βάση και τα αιτήματα του δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπογραμμίζεται ότι η υπηρεσία διαχείρισης περιουσίας πρέπει να διαθέτει τα κατάλληλα μέσα για να ολοκληρώσει την αξιολόγηση περίπου 7 χιλιάδων φακέλων που εκκρεμούν εδώ και χρόνια.

Από την άλλη πλευρά, το προσχέδιο προβλέπει επίσης την αλλαγή του συστήματος αξιολόγησης περιουσιακών στοιχείων και την πλέον προτιμώμενη μορφή αποζημίωσης.

Πρώτον, εξακολουθεί να ισχύει το άρθρο που καθορίζει ότι η τιμή της γης του πρώην ιδιοκτήτη θα είναι στο κτηματολόγιο κατά τη στιγμή της κατάσχεσης από το κομμουνιστικό καθεστώς, προσθέτοντας τον δείκτη σύμφωνα με το επιτόκιο της Τράπεζας της Αλβανίας.

Παρά το γεγονός λοιπόν ότι σήμερα το κτήμα είναι απλή γη, αν την εποχή που την έπαιρνε το κράτος ήταν γεωργική, λιβαδική ή δασική, η εκτίμηση θα γίνει με βάση αυτούς τους τελευταίους προσδιορισμούς.

Γι'αυτό θα πολλαπλασιαστούν τα τετραγωνικά με την τιμή του χάρτη τιμών για κάθε περιοχή.

Επιπλέον, εάν ένα υποκείμενο έχει επωφεληθεί αποζημίωσης από ένα από τα άλλα έντυπα, το ποσό θα αφαιρεθεί, αλλά αυτή τη φορά η εκτίμηση θα γίνει σύμφωνα με την τρέχουσα τιμή της γης που έλαβε.

Σε κάθε περίπτωση, εάν η αποζημίωση ήταν μεγαλύτερη από αυτή που ωφελείται σήμερα το υποκείμενο, το κράτος θα δώσει τη δυνατότητα να λάβει το 10 τοις εκατό του ποσού για τη διεκδικούμενη έκταση. Τρία διαφορετικά σενάρια έχουν ακόμη παρουσιαστεί για αυτό

Ως προς το έντυπο που θα δοθεί στον πρώην ιδιοκτήτη, η κυβέρνηση προβλέπει ότι πρώτα θα είναι η φυσική αποζημίωση και μετά άλλα έντυπα, ολοκληρώνοντας με τη χρηματική.

Πλέον το σχέδιο της κυβέρνησης θα πρέπει να ψηφιστεί στη βουλή και περαιτέρω να γίνει εφαρμόσιμο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου