Την προθυμία του να βοηθήσει να τα «βρουν» Σερβία και Κόσοβο εξέφρασε ο Ερντογάν

Την προθυμία του να βοηθήσει να τα «βρουν» Σερβία και Κόσοβο εξέφρασε ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε κατά την επίσκεψή του στο Βελιγράδι στις 7 Σεπτεμβρίου ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να υποστηρίξει τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο στην αντιμετώπιση των προκλήσεών τους, ελπίζοντας, επίσης, ότι θα υπάρξει θετική επιτάχυνση στην επίλυση του προβλήματος και ότι η λύση που θα βρεθεί θα είναι διαρκής, καθώς τα Βαλκάνια «δεν μπορούν πλέον να ανεχθούν τέτοιου είδους προβλήματα».

Όταν ρωτήθηκε ποιος πιστεύει ότι ευθύνεται για την κρίση στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ότι η Τουρκία υποστήριζε πάντα μια πολιτική ισορροπίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και ότι σκοπεύει να διατηρήσει την ίδια άποψη.

«Υπάρχουν αρκετά κράτη στη Δύση, των οποίων την προσέγγιση δεν θεωρούμε σωστή. Υπάρχει μια πολιτική που βασίζεται σε υποκινήσεις, η οποία είναι αυτή που ακολουθείται από τη Δύση. Όταν σχεδιάζεις να εφαρμόσεις μια πολιτική που βασίζεται στις προκλήσεις, δεν μπορείς να έχεις αποτελέσματα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι το πρωτόκολλο που υπέγραψαν η Σερβία και η Τουρκία για τη διευκόλυνση των ταξιδιών των πολιτών τους μόνο με τη χρήση δελτίων ταυτότητας θα ενισχύσει περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις.

«Οι συνομιλίες ήταν γόνιμες, συζητήσαμε όλα τα θέματα λεπτομερώς και εξετάσαμε πιθανές λύσεις, ανταλλάσσοντας απόψεις. Οι σχέσεις μας με τη Σερβία, οι οποίες είναι εξαιρετικές, αναπτύσσονται», δήλωσε ο Ερντογάν μετά τη συνάντηση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής του στην περιοχή.

Ο Βούτσιτς ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τη δίκαιη προσέγγιση και τον σεβασμό προς τη Σερβία, για το γεγονός ότι είχε χρόνο να εξετάσει την κατάσταση στην περιοχή και, παρά τις διαφορές, επέμενε πάντα στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την εξεύρεση διπλωματικής λύσης.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ερντογάν, στις 7 Σεπτεμβρίου υπεγράφησαν επτά διμερή έγγραφα, με στόχο τη στήριξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς.

Τα δύο κράτη υπέγραψαν το Πρωτόκολλο Ι για την τροποποίηση της Συμφωνίας Ακύρωσης Θεωρήσεων, συμφωνίες για την υποκίνηση και προστασία των επενδύσεων και την ενθάρρυνση της συνεργασίας στην καινοτομία προηγμένης τεχνολογίας, μνημόνια κατανόησης για τη διευκόλυνση της συνεργασίας στον περιορισμό των δασικών πυρκαγιών και την ενίσχυση των δεσμών στον τομέα των μέσων ενημέρωσης και των επικοινωνιών, καθώς και στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Υπογράφηκε πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ της σερβικής δημόσιας υπηρεσίας RTS και της τουρκικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι σερβοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ, στο οποίο συμμετείχαν περίπου 500 επιχειρηματίες από περισσότερες από 300 εταιρείες.

Ο Ερντογάν ξεκίνησε την περιφερειακή του επίσκεψη στις 6 Σεπτεμβρίου στο Σεράγεβο και στις 8 Σεπτεμβρίου θα επισκεφθεί την Κροατία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου