Σε τιμή αγοράς θα πληρώνουν όσοι καταναλώνουν πάνω από 800kW/h, ανακοίνωσε ο Ράμα

Σε τιμή αγοράς θα πληρώνουν όσοι καταναλώνουν πάνω από 800kW/h, ανακοίνωσε ο Ράμα

Ο Έντι Ράμα παρουσίασε σήμερα πακέτο με τα νέα «δραστικά» μέτρα κατά της ενεργειακής κρίσης.

Από την 1η Οκτωβρίου και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, τα περισσότερα θα πληρώσουν οι οικογένειες που θα ξοδεύουν περισσότερα από 800 κιλοβάτ ενέργειας τον μήνα.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Belinda Balluku δήλωσε ότι μόνο το 4% των οικογενειών επηρεάζεται από αυτή την αλλαγή, αλλά σύμφωνα με την ίδια, καταναλώνουν περίπου το 16% της ενέργειας.

Η τιμή της ενέργειας για κατανάλωση άνω των 800 kW/h είναι 42 lek ανά kW/h. Αυτό αναμένεται από την 1η Οκτωβρίου 2022 έως τον Δεκέμβριο του 2023.

«Με βάση την ανάλυση όλων των ομάδων καταναλωτών, πάνω από το 90% των οικογενειών καταναλώνουν τακτικά λιγότερα από 800 kW/h. 6-7% του συνόλου καταναλώνουν περισσότερα από 800 kW/h. Πρόκειται για οικογένειες με βίλες, πισίνες, μεγάλες αυλές, για τις οποίες πλέον ο κρατικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να καλύψει και να πληρώσει. Κάθε κιλοβάτ πάνω από 800 θα πληρώνεται στην τιμή της αγοράς.», είπε ο Ράμα.

«Σκοπεύουμε να ασκήσουμε πίεση για μείωση της υπερβολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε συνθήκες κρίσης».

Ο Ράμα αναφέρθηκε στην Ελβετία, όπου είπε ότι προβλέπονται ποινές φυλάκισης ή τη Γερμανία που σβήνει τα φώτα μετά τις 10:00 μ.μ.

«Σήμερα διάβασα ότι η Ελβετία έχει επιβάλει ποινή φυλάκισης 3 ετών για όσους θερμαίνουν το σπίτι τους περισσότερους από 19 βαθμούς.

Στη Γερμανία παρουσιάστηκε το σχέδιο να σβήσουν τα φώτα σε όλες τις επιχειρήσεις μετά τις 10 το βράδυ. Δεν έχουμε τέτοιο σχέδιο για δραστικές περικοπές ή υποχρεώσεις αυτού του είδους ή κυρώσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Αλβανία δεν το χρειάζεται» είπε ο Ράμα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου