Αναστολή για τη δραστηριότητα της Air Albania λόγω μη δήλωσης ιδιοκτητών

07/09/22, 19:00
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Η Air Albania, η επίσημη αεροπορική εταιρεία της Αλβανίας έχει ανασταλεί από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων επειδή δεν δήλωσε τους πραγματικούς ιδιοκτήτες σύμφωνα με την αλβανική νομοθεσία.

Οι αλλαγές στους επιχειρηματικούς νόμους στη χώρα για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σημαίνουν ότι οι τελικοί πραγματικοί δικαιούχοι οποιασδήποτε εταιρείας πρέπει να είναι δηλωμένοι στις αρχές. Η Air Albania, ωστόσο, δεν το έκανε και έχει ανασταλεί από την 1η Σεπτεμβρίου έως ότου καταβληθεί πρόστιμο και υποβληθούν τα στοιχεία.

Ο νόμος «Για το Μητρώο Πραγματικών Ιδιοκτητών» προβλέπει ότι όλες οι οντότητες που αναφέρουν είχαν προθεσμία έως τις 30 Ιουνίου 2021 για να καταχωρίσουν τις πληροφορίες, αλλά αυτό παρατάθηκε έως τις 30 Ιουνίου 2022, πράγμα που σημαίνει ότι υπήρχε αρκετός χρόνος για να συμμορφωθεί η αεροπορική εταιρεία.

Σύμφωνα με το νόμο, το καταβλητέο πρόστιμο ανέρχεται σε 600.000 λεκ, που ισοδυναμεί με 5.000 ευρώ.

Η Air Albania δημιουργήθηκε το 2018 ως έργο συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης μιας τουρκικής κρατικής εταιρείας, μιας αλβανικής κρατικής εταιρείας και μιας ιδιωτικής εταιρείας.

Ο Τούρκος εταίρος είναι η Turk Hava Yollari AO, αλλιώς γνωστή ως Turkish Airlines. Ανήκει κατά κύριο λόγο στην τουρκική κυβέρνηση, η οποία κατέχει το 49,12% των μετοχών της, ενώ το 50,88% διαπραγματεύεται δημόσια.

Το Albcontrol sha ανήκει στην αλβανική κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Οικονομικών και Οικονομίας και διαχειρίζεται τον εναέριο χώρο της Αλβανίας σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα αεροναυτιλίας.

Η MDN Investment shpk είναι μια ιδιωτική εταιρεία που ιδρύθηκε στις 7 Μαΐου 2018, εννέα ημέρες πριν από το κυβερνητικό διάταγμα που την έκανε μέτοχο της Air Albania. Τα αρχικά χρήματα για την εταιρεία είναι περίπου 100.000 € και ανήκαν εξ ολοκλήρου στον Sinan Idrizi.

Τον Ιούνιο του 2020, ο Idrizi αντιμετώπισε τουρκικά δικαστήρια με κατηγορίες υπεξαίρεσης 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων που σχετίζονται με τη συμφωνία, αλλά αθωώθηκε τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Ο Idriza άλλαξε τις μετοχές στους Ajada Idrizi και Rejana Idrizi το 2018.

Η αεροπορική εταιρεία αντιμετώπισε επίσης προβλήματα να λάβει την άδειά της από τον EASA, επιτρέποντάς της να πετάει στην ΕΕ. Ως απάντηση, η Air Albania επέλεξε να μισθώσει αεροσκάφη από την Turkish Airlines, επιτρέποντάς τους να πραγματοποιούν πτήσεις προς την ΕΕ υπό την άδεια της τουρκικής αεροπορικής εταιρείας. Τελικά εγκρίθηκε τον Μάιο του 2020.

Στον τελευταίο γύρο εκδόσεων, διαπιστώθηκε επίσης ότι είχε υποβάλει μόνο τον ισολογισμό του 2018 στις αρχές, ο οποίος δείχνει μηδενική δραστηριότητα, ενώ εκείνοι για το 2019 και το 2020 δεν έχουν υποβληθεί. Πρόκειται για μια ακόμη παράβαση του νόμου, καθώς έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής. Όσον αφορά το 2021, έχουν προθεσμία έως τις 15 Σεπτεμβρίου για να τα καταθέσουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: