Το 36% των αλβανικών νοικοκυριών δεν είναι ικανά να καλύψουν την οικιακή θέρμανση

Το 36% των αλβανικών νοικοκυριών δεν είναι ικανά να καλύψουν την οικιακή θέρμανση

Καθώς οι ανησυχίες για την ενεργειακή κρίση ιδιαίτερα στην Ευρώπη αυξάνονται δραματικά, η Γραμματεία της Ενεργειακής Κοινότητας δημοσίευσε πρόσφατα το έγγραφο για την ενεργειακή φτώχεια που φαίνεται να είναι ακόμη πιο ανησυχητικό από τις πρόσφατες εξελίξεις.

Αυτό το έγγραφο, το οποίο είναι προϊόν προηγούμενης μελέτης, υπολογίζει τα στοιχεία του πληθυσμού που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για θέρμανση στο σπίτι σύμφωνα με τα πρότυπα που έχουν θεσπιστεί για μια ποιοτική ζωή.

Στο πλαίσιο αυτό, η ενεργειακή φτώχεια εντοπίζεται και αντιμετωπίζεται στα συμβαλλόμενα μέρη της Ενεργειακής Κοινότητας, μέλος της οποίας είναι και η Αλβανία.

«Η ενέργεια είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση επαρκούς βιοτικού επιπέδου και υγείας. Στην Ευρώπη, η ενεργειακή φτώχεια είναι μια αυξανόμενη ανησυχία που θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ευημερία εκατομμυρίων πολιτών», αναφέρει η Γραμματεία.

Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, το 7,4 τοις εκατό των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να διατηρήσουν τα σπίτια τους επαρκώς ζεστά. Στα Συμβαλλόμενα Μέρη της Ενεργειακής Κοινότητας, το μερίδιο του πληθυσμού που δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά την κατάλληλη άνεση θέρμανσης είναι ακόμη υψηλότερο και κυμαίνεται από 9,5 τοις εκατό στη Σερβία έως 35,8 τοις εκατό στην Αλβανία», σημειώνει η Γραμματεία.

Το έγγραφο υπολογίζει ότι από τις 734 χιλιάδες οικογένειες στην Αλβανία, αυτές που λαμβάνουν βοήθεια για να αντέξουν οικονομικά την ενέργεια είναι 213 χιλιάδες ή κατά μέσο όρο 29 τοις εκατό. Η οικονομική ενίσχυση υπολογίζεται στα 22 εκατ. ευρώ, καθιστώντας την Αλβανία τη δεύτερη θέση μεταξύ των συμβαλλομένων με περισσότερα κονδύλια για την ενεργειακή φτώχεια.

Όμως, καθώς η μελέτη της Γραμματείας που δημοσιεύτηκε στα τέλη του 2021 και αναπτύχθηκε με πολιτικές και κατευθυντήριες γραμμές κατά τη διάρκεια αυτού του έτους, αναδεικνύει μια εικόνα ενεργειακής φτώχειας, η πραγματική κατάσταση λόγω της κρίσης έχει αλλάξει ακόμη περισσότερο.

Η ενεργειακή φτώχεια στις συνθήκες της κρίσης που ανάπαυσε τις χώρες παγκοσμίως αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τον αριθμό εκείνων που θα έχουν την τάση να αποταμιεύουν μη θερμαίνοντας σωστά, όπως μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των χωρών με περιορισμούς επιδεινώνοντας τους δείκτες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου