Να μην συγχέεται η συμφωνία με το Κόσοβο με την αναγνώρισή του, τονίζει ο Βούτσιτς

Να μην συγχέεται η συμφωνία με το Κόσοβο με την αναγνώρισή του, τονίζει ο Βούτσιτς

Μετά τη συμφωνία για την αφαίρεση όλων των εγγράφων εισόδου και εξόδου των πολιτών του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας κατά την είσοδό τους σε κάθε χώρα, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως αναγνώριση και απηύθυνε άλλη μια συγκεκαλυμμένη απειλή προς την Πρίστινα.

Το Σάββατο ανακοινώθηκε ότι η Σερβία θα καταργήσει την ανάγκη συμπλήρωσης πρόσθετων εγγράφων από τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου κατά την είσοδό τους στη χώρα. Με τη σειρά του, αυτό σημαίνει ότι το Κοσσυφοπέδιο θα εγκαταλείψει τα σχέδια αμοιβαιότητας που επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου.

Πολλοί είπαν ότι αυτό ισοδυναμεί με de facto αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου ως κυρίαρχου κράτους, κάτι που το Βελιγράδι αρνείται από το τέλος του αιματηρού πολέμου Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας και την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Πρίστινα το 2008.

«Η επίτευξη συμφωνίας για τα έγγραφα είναι καλό πράγμα, αλλά πρόκειται για μια προφορική συμφωνία», δήλωσε ο Βούτσιτς στο Euronews Serbia, προσθέτοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι το Κοσσυφοπέδιο αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο κράτος.

Όσον αφορά το θέμα των πινακίδων κυκλοφορίας, το οποίο παραμένει ακόμη ανεπίλυτο, απάντησε στη δήλωση του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου, Άλμπιν Κούρτι, ότι ελπίζει να βρεθεί λύση μέχρι τον Οκτώβριο, χαρακτηρίζοντάς την απειλή και εκδίδοντας μία σε αντάλλαγμα.

«Αυτό σημαίνει ότι θέλει συγκρούσεις και συνεχή προβλήματα. Έχουν μια συμφωνία για την ελεύθερη κυκλοφορία που αφορά και το τραπέζι στο σημείο επτά. Αλλά εδώ είναι διαφορετικά και μια πιο περίπλοκη κατάσταση με τις πινακίδες KS», είπε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος και η Σερβία θα αγωνιστούν και θα προστατεύσουν τους ανθρώπους τους, ελπίζοντας «να μην εμφανιστούν άλλα ζητήματα».

«Φοβάμαι ότι έρχονται άλλα πράγματα και ότι κάποιος θέλει να μας οδηγήσει σε συγκρούσεις και η δική μας είναι να προστατεύσουμε τη θέση μας όσο μπορούμε και να την αποφύγουμε, αλλά όταν δεν μπορούμε πια, σε σπρώχνουν στον τοίχο και δεν έχεις πού να πας», δήλωσε ο Βούτσιτς.

Ο Βορειομακεδόνας ερευνητής δημοσιογράφος και αναλυτής Τζεμάιλ Ρέτσα ανέβασε στο Twitter μια ανακοίνωση στα σερβικά και τα αγγλικά, η οποία υποτίθεται ότι είναι φυλλάδιο από το Βελιγράδι και δίνει οδηγίες στον κόσμο να μην ερμηνεύσει τη συμφωνία ως οποιαδήποτε μορφή αναγνώρισης.

«Δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως αναγνώριση της μονομερώς ανακηρυχθείσας ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, δεν προδικάζει τον καθορισμό των τελικών συνόρων του Κοσσυφοπεδίου, ούτε μπορεί να ερμηνευθεί ως παραίτηση του Βελιγραδίου από τα δικαιώματα που του έχουν εκχωρηθεί βάσει της απόφασης 1244 (1999) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρεται.

Ο Κούρτι, την Κυριακή, δήλωσε σε ομιλία του ενώπιον του συμβουλίου του Κινήματος Βετεβεντόσια ότι επιθυμεί να επιτευχθεί συμφωνία με τη Σερβία με βάση την αμοιβαία αναγνώριση. Ελλείψει συμφωνίας, είπε ότι το Κοσσυφοπέδιο απλώς θα καθιερώσει πλήρη αμοιβαιότητα σε όλα τα θέματα.

«Στην τελευταία συνάντηση στις Βρυξέλλες, παρουσίασα ένα γενικό πλαίσιο με έξι κεφάλαια, με πολλά στοιχεία, εκφράζοντας τη βούληση και την ετοιμότητα να συναντηθούμε ακόμη πιο συχνά για να οριστικοποιήσουμε αυτή τη συμφωνία. Αλλά ελλείψει συμφωνίας, θα υπάρξει πλήρης αμοιβαιότητα, η οποία θα καθιερωθεί σταδιακά», είπε.

Ο Κούρτι συνέχισε ότι η αμοιβαιότητα στη σχέση υπαγορεύεται από την κυριαρχία και το Κοσσυφοπέδιο δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ουδέτερα στον εαυτό του ή να δημιουργεί δυισμό στο νομικό σύστημα της χώρας.

Η συμφωνία της Πρίστινα να αναστείλει την εφαρμογή της απαίτησης ότι όλοι οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να έχουν πινακίδες κυκλοφορίας που έχουν εκδοθεί από την Πρίστινα λήγει την 1η Σεπτεμβρίου. Η κατάσταση φαίνεται απίθανο να επιλυθεί, γεγονός που οδηγεί σε φόβους για αναζωπύρωση των εντάσεων στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου πλειοψηφούν οι Σέρβοι.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου