Κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στην ΕΕ, η Τσεχική Δημοκρατία θέλει να προωθήσει την ατζέντα των Δυτικών Βαλκανίων, για παράδειγμα, στον τομέα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων για το Κοσσυφοπέδιο. Ταυτόχρονα, πιέζει ώστε οι διμερείς διαφορές να μην παίζουν ρόλο στη διεύρυνση της ΕΕ.
Σε συνέντευξή της, η πρέσβειρα της Πράγας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ivana Hlavsová, τόνισε διάφορους στόχους που έχει η τσεχική Προεδρία της ΕΕ όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια. Ένας από αυτούς είναι η απελευθέρωση των θεωρήσεων για το Κοσσυφοπέδιο.
«Στη χώρα αυτή τέθηκαν όροι και τους εκπλήρωσε πριν από αρκετά χρόνια, όπως επιβεβαίωσε τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, η υποχρέωση θεώρησης δεν έχει ακόμη καταργηθεί. Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο ζήτημα για εμάς και θα προσπαθήσουμε να το προωθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο», δήλωσε η Hlavsová.
Άλλα τσεχικά σχέδια παίρνουν ήδη σάρκα και οστά, με τη Γαλλία να βρίσκει τρόπο να ξεμπλοκάρει τη διαφορά μεταξύ της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας, ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη των συνομιλιών διεύρυνσης για την τελευταία, καθώς και για την Αλβανία.
Οι διμερείς διαφορές είναι κάτι που η Τσεχική Δημοκρατία θέλει να εξαλείψει από τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ, δήλωσε η Hlavsová.
«Υπάρχουν τόσες πολλές διμερείς διαφορές στα Δυτικά Βαλκάνια που θα μπορούσαν ουσιαστικά να σταματήσουν τη διαδικασία διεύρυνσης συνολικά. Ως εκ τούτου, συνεχίζουμε να λέμε – λύστε τα διμερή σας προβλήματα μεταξύ σας», δήλωσε η διπλωμάτης.
Όσον αφορά τη «δική της» χώρα, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Hlavsová ανέφερε ότι η μπάλα είναι τώρα στην πλευρά του Σαράγεβο.
«Η Βοσνία υπέβαλε αίτηση ένταξης το 2016 και το 2019 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβη σε αξιολόγηση της ετοιμότητάς της, δίνοντας στη χώρα 14 βασικά καθήκοντα για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η προσδοκία είναι ότι τουλάχιστον ορισμένα από αυτά θα πρέπει να εκπληρωθούν για να αποκτήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας», εξήγησε η Hlavsová.
Σύμφωνα με την ίδια, έχουν επιτευχθεί ορισμένες μικρότερες αλλαγές, αλλά δεν έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος λόγω της περίπλοκης εσωτερικής πολιτικής κατάστασης.
«Ως τσεχική προεδρία, θα θέλαμε πολύ να προχωρήσουμε σε αυτό το θέμα, αλλά το πρόβλημα βρίσκεται πολύ περισσότερο στην πλευρά της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Δεν είναι όπως στην περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, όπου οι χώρες αυτές έκαναν τα πάντα και ήταν η σειρά μας», υπενθύμισε η Hlavsová.
Σχόλια