Τη φίμωση της δημοσιογραφίας από τον Ράμα κατακρίνει γερμανική εφημερίδα

Τη φίμωση της δημοσιογραφίας από τον Ράμα κατακρίνει γερμανική εφημερίδα

Παρά τις προσπάθειες του επιτελείου δημοσίων σχέσεών του, ο πρωθυπουργός Ράμα δέχεται συχνά κριτική στα διεθνή μέσα ενημέρωσης για τον τρόπο που κυβερνά.

Αυτή τη φορά ήταν η γνωστή γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allemagne Zeitung (FAZ) αφιέρωσε ένα άρθρο στη σχέση του Έντι Ράμα με τα ΜΜΕ.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται η δήλωση της προέδρου της ΕΕ, Φον ντερ Λάιεν, η οποία χαρακτήρισε την Αλβανία χώρα με πολύ ελεύθερα μέσα ενημέρωσης, ενώ η εφημερίδα γράφει ότι πρόκειται για κοροϊδία των Αλβανών δημοσιογράφων.

Αναφέρει επίσης περιπτώσεις όπως αυτή των δημοσιογράφων Klevi Muka και Ambrozia Meta που οδηγήθηκαν σε επανεκπαίδευση από τον Ράμα για τις ερωτήσεις τους.

Αναφέρεται επίσης ο νόμος κατά της συκοφαντικής δυσφήμισης στον οποίο αντιτίθεται η ΕΕ, καθώς και η ίδρυση του Οργανισμού ΜΜΕ και Πληροφοριών, με επικεφαλής τον Άντι Φούγκα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία φέρνει την Αλβανία πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα έλαβε την ιδιότητα της υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ το 2014. Όμως τίποτα δεν συνέβη για οκτώ χρόνια. Στη συνέχεια, με εντολή του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στην Ουκρανία και ξαφνικά όλα έγιναν πολύ γρήγορα.

Η Ουκρανία και η Μολδαβία ανακηρύχθηκαν υποψήφιες χώρες σε χρόνο ρεκόρ. Δεν ήταν πλέον σκόπιμο να πιέζουν την Αλβανία και τη γείτονά της, τα Σκόπια. Στα μέσα Ιουλίου, η ΕΕ ξεκίνησε ενταξιακές διαπραγματεύσεις και με τις δύο χώρες.

«Ο λαός της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας το αξίζει», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια διάσκεψης με τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, οι χώρες έχουν δεσμευτεί στις αξίες της Ένωσης.

Ο έπαινος της Λάιεν φάνηκε ως κοροϊδία στους Αλβανούς δημοσιογράφους. Επειδή η ελευθερία του Τύπου στο μικρό βαλκανικό κράτος των 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων δεν πάει καλά: τα μέσα ενημέρωσης με τη μεγαλύτερη επιρροή ελέγχονται από μια χούφτα πλούσιους επιχειρηματίες και πολιτικούς, η βία κατά δημοσιογράφων είναι ευρέως διαδεδομένη και οι νόμοι για τα μέσα προστατεύουν κυρίως τους ισχυρούς.

Στην τρέχουσα κατάταξη των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, η χώρα βρίσκεται στην 103η θέση από 180 χώρες – τη χειρότερη κατάταξη στα Δυτικά Βαλκάνια. Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, η κυβέρνηση του οποίου εμπόδισε την ενημέρωση για την κρίση του κορωνοϊού και τις βουλευτικές εκλογές, είναι επίσης υπεύθυνος για τη χαμηλή κατάταξη.

Μια συνέντευξη Τύπου στις αρχές Ιουλίου δείχνει πόσο βαθιά είναι η αποστροφή του Ράμα για τους δημοσιογράφους. Εκείνη την εποχή, ο δημοσιογράφος Klevi Muka ρώτησε την υπουργό Εξωτερικών Olta Xhaçka για μια πιθανή σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ της θέσης της και των υποθέσεων του συζύγου της, επενδυτή με επιρροή στον τουριστικό τομέα.

Αντί όμως για την υπουργό μίλησε ο πρωθυπουργός. «Τώρα θα σας δώσω εγώ την απάντηση - είπε με απειλητικό ύφος - τους επόμενους τρεις μήνες θα υποβληθείτε σε ένα πρόγραμμα επανεκπαίδευσης: δεν είστε πλέον ευπρόσδεκτοι σε καμία συνέντευξη Τύπου».

Ο Μούκα συνηθισμένος σε πολλές από τις συνεντεύξεις τύπου της κυβέρνησης, απτόητος επανέλαβε την ερώτησή του. Τότε ο Ράμα έχασε την ψυχραιμία του. Με τις συνεχείς ερωτήσεις του ο Μούκα παραβιάζει τη δημοσιογραφική δεοντολογία. Ο Ράμα οργίστηκε, κουνώντας τον δείκτη του. Ο Muka θα μπορούσε να επιστρέψει τον Οκτώβριο, μέχρι τότε ήταν μπλοκαρισμένο.

Η απειλή της επανεκπαίδευσης –μια σκόπιμη υπενθύμιση βίαιης καταστολής υπό τον κομμουνιστή δικτάτορα της Αλβανίας Ενβέρ Χότζα– δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ράμα τη χρησιμοποιεί.

Από τον Μάρτιο είχε προαναγγείλει πειθαρχικά μέτρα σε βάρος της τηλεοπτικής δημοσιογράφου Αμβριόζας Μέτα. Ο Ράμα δεν θα απαντούσε πλέον στις ερωτήσεις της για 60 ημέρες. Ο Μέτα είχε ζητήσει στο παρελθόν πληροφορίες για υπόθεση διαφθοράς στην κυβέρνηση Ράμα.

Οι απειλές του Ράμα είναι απλώς τα τελευταία επεισόδια σε μια μακρά ιστορία χλευασμού και κακοποίησης. Ο Ράμα κατήγγειλε τους δημοσιογράφους μπροστά στις κάμερες ως σκουπιδοτενεκέδες, παράσιτα, γουρούνια και ιερόδουλες. Η αλβανική ειδησεογραφική πύλη "exit.al" απαριθμούσε 59 προσβολές μόνο μεταξύ 2017 και 2020. Ο αρχηγός της κυβέρνησης αντιμετωπίζει τις γυναίκες που κυριαρχούν στο δημοσιογραφικό επάγγελμα στην Αλβανία με ιδιαίτερα περιφρονητικό τρόπο: Μετά από ερώτηση για διαφθορά, προσέβαλε δημοσιογράφο ως πόρνη.

Πίσω από τις ατάκες του Ράμα κρύβεται μια βαθιά οργή για το έργο των ελεύθερων μέσων ενημέρωσης: δημοσιογράφοι σκόπιμα διαδίδουν ψεύτικες ειδήσεις και ψέματα και δυσφημούν πολιτικούς και ιδιώτες στο Διαδίκτυο, ισχυρίστηκε κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο Φόρουμ ΜΜΕ του ΟΑΣΕ στα Τίρανα τον περασμένο Οκτώβριο. Η ζημιά που προκλήθηκε ήταν παρόμοια με αυτή που προκάλεσε η ναζιστική προπαγάνδα, η παιδεραστία ή η τρομοκρατία. Σε άλλο σημείο, ο Αλβανός πρωθυπουργός προσδιόρισε τους δημοσιογράφους ως μία από τις αιτίες των προβλημάτων για πολλές χώρες.

Οι εκστρατείες μίσους εναντίον μεμονωμένων μελών του Τύπου είναι συνηθισμένες.

Για να πλησιάσουν αυτούς τους στόχους, ο Ράμα και οι υπουργοί του χρησιμοποιούν επίσης νόμιμα μέσα. Ανυπάκουοι δημοσιογράφοι διώκονται τακτικά για συκοφαντική δυσφήμιση στην Αλβανία. Ο στόχος του είναι 6.000 μηνύσεις κατά των αντιπάλων του, καυχιόταν ο Ράμα στο κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο του 2020. Οι λεγόμενες αγωγές για χαστούκια (Στρατηγικές Αγωγές κατά της Δημόσιας Συμμετοχής) είναι επίσης ευρέως διαδεδομένες.

Αυτά στοχεύουν να θέσουν δημοσιογράφους υπό τέτοια πίεση, απειλώντας με πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις, ώστε να μην υπάρχει χρόνος για επικριτικά άρθρα. Οι εκστρατείες μίσους εναντίον μεμονωμένων μελών του Τύπου είναι επίσης συχνές. Για παράδειγμα, τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ χαρακτήρισαν τη Βρετανίδα δημοσιογράφο Άλις Τέιλορ με έδρα την Αλβανία ως Ρωσίδα κατάσκοπο τον Φεβρουάριο του 2019 μετά από μια αναφορά για καταγγελίες διαφθοράς.

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης από το 2020 δείχνει πόσο απειλητική είναι η συνεχής προπαγάνδα κατά των δημοσιογράφων: Πάνω από το 64% των συντακτών που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν παρενοχληθεί ή είχαν απειληθεί λόγω της δουλειάς τους. Το 83% έχει λάβει προσβολές. Πολλοί νιώθουν ότι βρίσκονται σε πόλεμο. Η αστυνομία συμβάλλει επίσης σε αυτήν την αντίληψη: μόνο τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, τουλάχιστον έξι ρεπόρτερ πυροβολήθηκαν από την αστυνομία με δακρυγόνα ή νερό ή εμποδίστηκαν να κάνουν ρεπορτάζ μέσω της βίας. Οι επιθέσεις συνήθως κλείνουν χωρίς συνέπειες: Πέρυσι, ούτε μια υπόθεση αστυνομικής βίας δεν πήγε στα δικαστήρια.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός περιορίζει επίσης τη ροή πληροφοριών σε ανεξάρτητους δημοσιογράφους με κάθε είδους κανονισμούς και νόμους. Το πιο γνωστό είναι το λεγόμενο πακέτο κατά της δυσφήμισης, το οποίο εγκρίθηκε στα τέλη του 2019 – και το οποίο έχει τεθεί σε αναμονή προς το παρόν μετά από διαμαρτυρίες από την ΕΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Το νομοθετικό πακέτο στοχεύει να επεκτείνει μαζικά τις εξουσίες της αλβανικής υπηρεσίας παρακολούθησης των μέσων ενημέρωσης AMA, φαινομενικά για την πάταξη των προσβολών και των ψεύτικων ειδήσεων στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα, η AMA μπορεί να αποφασίσει την αφαίρεση διαδικτυακών άρθρων εάν περιέχουν ψευδή στοιχεία. Αν δεν αντιδράσουν οι εν λόγω συντάκτες, απειλούνται με πρόστιμα έως 6.500 ευρώ ή ακόμα και κλείσιμο ολόκληρης της ιστοσελίδας. Οι επικριτές φοβούνται ότι ο Ράμα θέλει να μετατρέψει το AMA σε πρακτορείο λογοκρισίας. Αυτό υποστηρίζεται επίσης από το προσωπικό του εκτελεστικού ορόφου της αρχής:

Ανεπιθύμητη κριτική

Την ίδια κατάσταση επικρατεί και στο Πρακτορείο Μέσων Ενημέρωσης και Πληροφοριών (MIB), που ιδρύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η νέα υπερ-αρχή αναλαμβάνει το έργο δημοσίων σχέσεων της κυβέρνησης, όλων των υπουργείων και αρχών και χαρακτηρίζεται από Αλβανούς δημοσιογράφους ως υπουργείο προπαγάνδας. Επικεφαλής της είναι ο Έντρι Φούγκα, ο οποίος είναι διευθυντής επικοινωνίας του Ράμα τα τελευταία εννέα χρόνια.

Όμως, όσο δυνατός και αποφασιστικός είναι ο Ράμα απέναντι στους δημοσιογράφους και τα μέσα ενημέρωσης, είναι εξαιρετικά ευαίσθητος στην κριτική για την υποβάθμιση της ελευθερίας του Τύπου.

«Στην Αλβανία δεν υπάρχει εκφοβισμός των μέσων ενημέρωσης και καμία παρεμπόδιση της ελευθερίας των δημοσιογράφων», έγραψε στο Twitter όταν η χώρα του έπεσε στον κατάλογο Τύπου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα στις αρχές Μαΐου. Οι μηνύσεις, η αστυνομική βία και οι εκστρατείες εναντίον δημοσιογράφων δεν είναι παρά ψέματα και φαντασία, λέει.

Γραπτή στα αλβανικά, η έκρηξη πέρασε σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητη στο εξωτερικό. Αντίθετα, ένα απόσπασμα από την κοινή συνέντευξη Τύπου με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεχώρισε: η Αλβανία κάθεται τώρα στο μεγάλο τραπέζι μιας ενωμένης Ευρώπης, εξήγησε ο Ράμα.

«Ξέρουμε ότι αυτό δεν είναι η αρχή του τέλους. Αυτό είναι μόνο το τέλος της αρχής».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου