Τα ελληνικά ως γλώσσα που διδάσκονται σε αμερικανικό πανεπιστήμιο

Τα ελληνικά ως γλώσσα που διδάσκονται σε αμερικανικό πανεπιστήμιο

Ξεκινώντας αυτό το χειμερινό εξάμηνο, τα Νέα Ελληνικά θα διδάσκονται και πάλι στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας www.dailyutahchronicle.com.

Ένα από τα μαθήματα Νέων Ελληνικών για αρχάριους θα διδάξει η κ. Παγώνα Τσουτσούνη.

H κ. Τσουτσούνη διδάσκει μαθήματα Ελληνικών ενηλίκων στην ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία εδώ και αρκετά χρόνια και είναι ενθουσιασμένη που αρχίζει να διδάσκει μαθητές στο εν λόγω Πανεπιστήμιο. Oπως ανέφερε, «μου αρέσει να διδάσκω νέους ενήλικες γιατί όταν εγγράφονται στα μαθήματα, είναι επειδή θέλουν να μάθουν, όχι επειδή τους κάνουν οι γονείς τους».

Σύμφωνα με τον κ. Κρίστοφερ Λιούις (Christopher Lewis), πρόεδρο του τμήματος Παγκόσμιων Γλωσσών και Πολιτισμών, τα Νέα Ελληνικά διδάσκονταν στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα για σχεδόν 60 χρόνια, αλλά ανεστάλησαν το 2020 για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας και της έλλειψης προσωπικού.

«Ο εκπαιδευτής μας εκείνη την εποχή το δίδασκε για κάποιο χρονικό διάστημα και έψαχνε να συνταξιοδοτηθεί ούτως ή άλλως», είπε ο κ. Λιούις. «Ήταν πολύ δύσκολο να βρεθεί κάποιος υπό τις περιστάσεις, οπότε ήταν κάπως σε αναμονή για μερικά χρόνια. Μπορέσαμε να βρούμε έναν νέο εκπαιδευτή για τον οποίο είμαστε ενθουσιασμένοι.

Μαζί με την επιστροφή των Νέων Ελληνικών θα επιστρέψει και η υποτροφία του Γουίλιαμ Ντ. Κοκορίνη, η οποία επίσης ανεστάλη το 2020. Την υποτροφία δικαιούνται φοιτητές με έμφαση στα Ελληνικά, είτε σύγχρονα είτε αρχαία.

Η επιστροφή αυτής της γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα δεν θα ωφελήσει μόνο τους μαθητές, αλλά θα χρησιμεύσει επίσης για την καλύτερη εκπροσώπηση της ελληνικής κοινότητας που βρίσκεται στο Σολτ Λέικ, δήλωσε ο κ. Λιούις.

«Υπάρχει μια μεγάλη κοινότητα ομιλητών της ελληνικής κληρονομιάς στην περιοχή, ξέρετε, είναι μια γλώσσα που σίγουρα έχει να κάνει με την εθνοτική ποικιλομορφία στη Σολτ Λέικ Σίτι», είπε.

Ελληνικές ρίζες στη Γιούτα

Η ελληνική ιστορία στη Γιούτα χρονολογείται περισσότερο από έναν αιώνα πίσω, με τους πρώτους Έλληνες μετανάστες να φτάνουν κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1890. Πολλές ελληνικές οικογένειες μετανάστευσαν στη Γιούτα για τις ευκαιρίες εξόρυξης, σχηματίζοντας μικρές κοινότητες στο κέντρο του Σολτ Λέικ Σίτι.

Σύμφωνα με τον αιδεσιμότατο Γεώργιο Νίκα, τον προεδρεύοντα ιερέα της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Σολτ Λέικ Σίτι, η ελληνική κοινότητα έχει γίνει μια πολύ ισχυρή και ζωντανή κοινότητα στη Γιούτα από την άφιξή τους, με πολλές από τις επιχειρήσεις και τα εστιατόρια στο κέντρο του Σολτ Λέικ Σίτι να ανήκουν σε ανθρώπους ελληνικής κληρονομιάς.

Η ελληνική κοινότητα στο Σολτ Λέικ Σίτι διοργανώνει επίσης ένα Ετήσιο Ελληνικό Φεστιβάλ, το οποίο πλησιάζει την 50ή επέτειό του. Αυτό το φεστιβάλ είναι ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά φεστιβάλ στη Γιούτα και το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες. Φέτος, θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 11 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον Νίκα, το φεστιβάλ δίνει στους μη Έλληνες στο Σολτ Λέικ Σίτι την ευκαιρία να «γίνουν Έλληνες για ένα Σαββατοκύριακο» και να βιώσουν αυθεντικό ελληνικό φαγητό και πολιτισμό.

«Το να βλέπουμε τους νέους μας να αναδεικνύουν μέρος του ελληνικού πολιτισμού μέσω του ελληνικού χορού είναι συνήθως το αποκορύφωμα του φεστιβάλ», δήλωσε ο Νίκας. «Σε όλους αρέσει να βλέπουμε τα παιδιά μας να χορεύουν».

Το φεστιβάλ είναι ένας τρόπος για την ελληνική κοινότητα να συγκεντρώσει χρήματα για διάφορες φιλανθρωπικές ομάδες και να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη, είπε η κ. Τσουτσούνη, γιορτάζοντας παράλληλα τον ελληνικό πολιτισμό.

«Διατηρούμε ζωντανή την κουλτούρα μας καθώς συγκεντρώνουμε χρήματα που δωρίζουμε σε διαφορετικούς οργανισμούς», είπε.

Η κ. Τσουτσούνη είπε ότι ένας από τους κύριους στόχους της κατά τη φετινή διδασκαλία είναι να επικεντρωθεί στις ανάγκες των μαθητών στην τάξη της και να διδάξει κάτι περισσότερο από απλή γλώσσα. Και συμπλήρωσε: «Σίγουρα θέλω να ενσωματώσω την ιστορία της Ελλάδας, την ιστορία της ελληνικής γλώσσας και τα περισσότερα νέα ελληνικά που ομιλούνται σήμερα».

ert.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου