Ντροπιαστική χαρακτήρισε ο Ράμα την πολιτική της ΕΕ κατά την πανδημία

Ντροπιαστική χαρακτήρισε ο Ράμα την πολιτική της ΕΕ κατά την πανδημία

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα άσκησε κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διαχείριση της διανομής του εμβολίου COVID-19 κατά τη διάρκεια πάνελ όπου μίλησε στο συνέδριο του Μπλεντ στη Σλοβενία τη Δευτέρα.

Αναφέρθηκε στην περίοδο της πανδημίας, όταν τα εμβόλια έγιναν για πρώτη φορά διαθέσιμα και διανεμήθηκαν στα κράτη μέλη της ΕΕ, αφήνοντας πολλά άλλα στο απυρόβλητο.

«Ελπίζω και εύχομαι η ΕΕ να είναι πολύ πιο ανοιχτή, να δημιουργήσει έναν πιο περιεκτικό χώρο όταν αντιμετωπίζει τα δράματα… Δεν μπορούν να κάνουν πια αυτό που έκαναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τα εμβόλια διανεμήθηκαν παντού. Έχουμε συγγενείς παντού, οπότε είδαμε τα πάντα, και δεν πήραν ούτε καν κάποια εμβόλια για τις νοσοκόμες μας», είπε.

Αλλά η κριτική δεν τελείωσε εκεί.

«Σε κάθε ομιλία σας λέτε ας βοηθήσουμε τα Βαλκάνια να είναι μαζί μας και να μην έχουμε παρεμβάσεις από τρίτους παράγοντες, αλλά για τα εμβόλια η Σερβία στράφηκε στην Κίνα και τη Ρωσία, εμείς τρέξαμε στην Τουρκία και χωρίς τον Ερντογάν θα είχαμε περισσότερους θανάτους αυτή είναι η πραγματικότητα, ελπίζω η Ευρώπη να πάρει τα μαθήματά της», είπε ο Ράμα.

Συνέχισε και χαρακτήρισε τις ενέργειες της ΕΕ «ντροπιαστικό λάθος», καθώς «σκέφτηκαν μόνο πώς θα μοιράσουν τα εμβόλια μεταξύ τους».

«Και εμείς βρισκόμαστε στη μέση της Ευρώπης. Είμαστε το “Ε” αν και δεν είμαστε η ΕΕ. Περιβαλλόμαστε από τα σύνορα της ΕΕ, αλλά όταν έχουμε πρόβλημα, είμαστε μόνοι μας».

Η ΕΕ ανέλαβε τελικά δράση και άρχισε να προμηθεύει την Αλβανία με εμβόλια, αλλά αυτό έγινε μήνες μετά την εξασφάλιση προμηθειών από την Τουρκία και τη Ρωσία με τη μορφή των Sinovac και Sputnik, με το πρώτο εμβόλιο να χορηγείται τον Ιανουάριο του 2021.

Ο Ράμα μίλησε επίσης για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων του κόστους ζωής και της ενεργειακής κρίσης, προσθέτοντας ότι η ΕΕ περιμένει από την Αλβανία και άλλες χώρες να συνταχθούν μαζί της, αλλά κάνει ελάχιστα για να τις βοηθήσει να καταπολεμήσουν τις συνέπειες.

Τούτου λεχθέντος, ο Ράμα πρόσθεσε ότι «έχουμε εναρμονιστεί με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ από την πρώτη ημέρα και θα συνεχίσουμε… Δεν έχουμε άλλη επιλογή…. πρέπει να κάνουμε υπομονή. Πρέπει να συνεχίσουμε. Η ΕΕ είναι το μόνο ασφαλές καταφύγιο για χώρες όπως εμείς».

«Υπάρχει μόνο ένας προορισμός, η Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι αυτός ο αιώνας ή ο επόμενος αιώνας, στον άλλο, και όπως είπα, θα πάμε εκεί, ακόμη και αν δεν υπάρχει κανείς πια, θα πάμε εκεί!»

Αναφερόμενος στο θέμα της διεύρυνσης και του πολέμου στην Ουκρανία, ο Ράμα δεν ήταν υπερβολικά αισιόδοξος ότι θα αλλάξει πολλά για τα Δυτικά Βαλκάνια.

«Δεν πιστεύω ότι αυτό που συμβαίνει θα κάνει την Ευρώπη να επιταχύνει την ένταξη, για γεωπολιτικούς λόγους».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου