Έκλεψε εκατομμύρια ευρώ, καταχράστηκε πετρελαϊκό κοίτασμα, απαλλοτρίωσε γη στους Δρυμάδες

Έκλεψε εκατομμύρια ευρώ, καταχράστηκε πετρελαϊκό κοίτασμα, απαλλοτρίωσε γη στους Δρυμάδες

Ενώπιον της ειδικής εισαγγελίας (SPAK) βρίσκεται φάκελος με κραυγαλέα στοιχεία για φημισμένο Αλβανό επιχειρηματία, τον οποίο συνέλαβε ο Ανώτατος Κρατικός Έλεγχος να κλέβει 27 εκατ. ευρώ από το κράτος και κατ' επέκταση από τους Αλβανούς πολίτες, με την κατάχρηση ενός πετρελαϊκού κοιτάσματος.

Ο Alban Peza είναι εγγονός του Myslim Peza, ο οποίος στις 5 Ιουνίου 1940 δημιούργησε την πρώτη αντιφασιστική ομάδα στην Αλβανία. Γνωστός και ως Babe Myslymi, ανέλαβε πολλές ηγετικές θέσεις από το συνέδριο των Πεζών όπου εξελέγη μέλος του Συμβουλίου, στη συνέχεια Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, βουλευτής κ.λπ.

Όμως, αν ο παππούς πολέμησε για την πατρίδα, ο εγγονός του, σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, έχει λεηλατήσει την πατρίδα με την εταιρεία υδρογονανθράκων Anio Oil & Gas, που ιδρύθηκε το 2014, της οποίας ο Alban Peza είναι ο διαχειριστής και μοναδικός ιδιοκτήτης.

Τα περιουσιακά του στοιχεία δεν έχουν ακόμη δεσμευτεί από τις αρχές.

Ο Alban Peza, κατασκευαστής πολυκατοικιών στα Τίρανα, συνελήφθη και καταγγέλθηκε για την υφαρπαγή 17.000 m2 γης στους Δρυμάδες, καθώς και για τη χρήση βίας.

Στην Αυλώνα, δικαστής είναι και ο συγγενής του, Ένκελ Πέζα, ο οποίος αναίρεσε την κατηγορία για συνεργασία με τη μαφία του Helidon Gjikoka, για το συγκρότημα Ambel στους Δρυμάδες. Η απόφαση του Πέζα ανατράπηκε από την Έφεση, η οποία όρισε τον Γκικόκα ως κατηγορούμενο.

Ο Arben Peza κέρδισε το δικαίωμα εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου στην περιοχή Ballsh-Hekal το 2018, με έναν ύποπτο και ασαφή τρόπο.

Η εταιρεία Peza, σε συνεργασία με την Albpetrol και την Εθνική Υπηρεσία Φυσικών Πόρων, χρησιμοποίησε το εκτελεστικό γραφείο του Altin Vako, για να μεταβιβάσει την άδεια λειτουργίας του κοιτάσματος αυτού από την εταιρεία TransAtlantic Albania, Ltd, υποκατάστημα της αμερικανικής εταιρείας GBC Oil, στην Anio Oil & Gas.

Η εταιρεία GBC Oil οδηγήθηκε σε διεθνή δικαστήρια με το αλβανικό κράτος για δύο άλλα κοιτάσματα, αυτό του Cakran και του Gorishti, τα οποία κατασχέθηκαν από τις αλβανικές αρχές το 2017.

Αργότερα, δημοσιεύθηκαν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι οι αλβανικές αρχές διαπραγματεύονταν με μια ρωσική εταιρεία, τη Jurimex, για τα πεδία αυτά πριν κατασχεθούν.

Οι άδειες υδρογονανθράκων χορηγούνται μόνο από την Εθνική Υπηρεσία Φυσικών Πόρων (AKBN), η οποία έχει την αποκλειστικότητα χορήγησης αδειών σε αυτόν τον τομέα. Στη συνέχεια γίνεται συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με τους διαχειριστές της Albpetrol και αυτές οι άδειες και οι συμφωνίες πηγαίνουν στο Υπουργείο Ενέργειας και τελικά εγκρίνονται από την κυβέρνηση.

Η αξία που έχει προσφέρει η εταιρεία Anio Oil & Gas για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις αυτής της σύμβασης, είναι μια γελοία αξία 700.000 USD.

Ο ανώτατος κρατικός έλεγχος διαπίστωσε ότι η εταιρεία Anio Oil & Gas έκανε κατάχρηση, κλέβοντας 27 εκατ. ευρώ από το κράτος.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου