Παράταση παραμονής 6 μηνών δίνει η Αλβανία στους Αφγανούς πρόσφυγες

Παράταση παραμονής 6 μηνών δίνει η Αλβανία στους Αφγανούς πρόσφυγες

Στους Αφγανούς πρόσφυγες που έλαβαν καταφύγιο στην Αλβανία μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021 δόθηκε η δυνατότητα να παραμείνουν στη χώρα για άλλους έξι μήνες, ανακοίνωσε την Πέμπτη η κυβέρνηση.

Περίπου 3.000 Αφγανοί μεταφέρθηκαν στα Τίρανα μετά την αποχώρηση της Δύσης από την εμπόλεμη χώρα το περασμένο καλοκαίρι. Η κυβέρνηση ήταν από τις πρώτες στον κόσμο που άνοιξε τις πόρτες της στους πρόσφυγες, παρέχοντάς τους προσωρινή προστασία για ένα χρόνο. Ενώ σε πολλούς έχουν εκδοθεί βίζες και έχουν φύγει για χώρες όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, αρκετές εκατοντάδες εξακολουθούν να παραμένουν.

«Με τη λήξη της προθεσμίας που ορίζεται στο σημείο 2 της παρούσας απόφασης, η παραμονή των προσώπων που εξακολουθούν να βρίσκονται στο έδαφος της Δημοκρατίας της Αλβανίας αναβάλλεται για άλλους 6 (έξι) μήνες», αναφέρει η απόφαση, επιφορτίζοντας τα υπουργεία Άμυνας, Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων, Υγείας, Τουρισμού και Οικονομικών με την εφαρμογή της απόφασης.

Όσοι παραμένουν έχουν μείνει σε εκκρεμότητα, κάποιοι χωρίς να γνωρίζουν αν και πότε θα πάρουν βίζα για τις ΗΠΑ. Όσοι μίλησαν στην Exit είπαν ότι δεν τους είχαν δοθεί καν αριθμοί υποθέσεων. Μια πηγή από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι δεν θα εκδοθούν άλλες βίζες για τους Αφγανούς στην Αλβανία, θέτοντας υπό αμφισβήτηση το μέλλον τους.

Στις αρχές του καλοκαιριού, η απειλή της έξωσης τους απειλούσε, καθώς πολλοί από αυτούς είχαν φιλοξενηθεί σε ξενοδοχεία στις ακτές της Αδριατικής της χώρας. Αλλά καθώς η χρηματοδότηση από τις ΜΚΟ στέρεψε, κανείς δεν ήταν εκεί για να πληρώσει το λογαριασμό. Πιστεύεται ότι επιτεύχθηκε μια συμφωνία καθώς παρενέβη η κυβέρνηση.

Η Exit επισκέφθηκε τα ξενοδοχεία όπου διέμεναν Αφγανοί πρόσφυγες τον Δεκέμβριο του 2021. Πολλοί από αυτούς που έδωσαν συνέντευξη μίλησαν για τις προκλήσεις του να βρίσκονται σε αδιέξοδο, χωρίς να γνωρίζουν σε ποιες χώρες θα πάνε και πότε. Αναφέρθηκαν σημαντικές καθυστερήσεις στις αιτήσεις για βίζα, ενώ πολλοί δήλωσαν ότι δεν τους είχαν καν δοθεί αριθμοί υποθέσεων.

Άλλοι ανέφεραν κατάθλιψη και άγχος λόγω του ότι δεν γνώριζαν τι θα τους συνέβαινε.

Από τον Ιούλιο του 2022, πολλοί Αφγανοί πολίτες μπορούν να βρεθούν να εργάζονται σε ξενοδοχεία και άλλα εποχιακά καταλύματα στο Δυρράχιο και το Σενγκτζίν. Ένας άνδρας που μίλησε στην Exit είπε ότι ανέλαβε τη δουλειά αυτή για να προσφέρει βοήθεια στην οικογένειά του, αλλά και για να απασχολείται ο ίδιος. Εργάζεται ως ναυαγοσώστης σε ένα πολυσύχναστο θέρετρο, ενώ άλλοι φίλοι του εργάζονται ως καθαριστές, συντηρητές, ακόμη και ως φύλακες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου