Από άλλους αιώνες και εποχές, χαρακτηρίζει ο Δένδιας τις τουρκικές προκλήσεις

Από άλλους αιώνες και εποχές, χαρακτηρίζει ο Δένδιας τις τουρκικές προκλήσεις

Ιδιαίτερη μνεία έκανε από το Ζάγκρεμπ όπου βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στις πρόσφατες τουρκικές προκλητικές ενέργειες, καθώς και στην προσήλωση της Ελλάδας στο Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα στο Δίκαιο της Θάλασσας.

«H ελληνική κυβέρνηση έχει σταθερή θέση. Δεν παρασύρεται σε κλιμάκωση, δεν επιδιώκει ρητορική όξυνση, δεν πιστεύει σε αυτή την αντιμετώπιση των πραγμάτων. Η Ελλάδα έχει μια σαφή αντίληψη βασισμένη στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αξίες, στην ειρήνη και τη σταθερότητα. Δεν πρόκειται εμείς να διολισθήσουμε, προκαλούμενοι σε μια ρητορική όξυνση. Δεν μας αφορούν αυτά τα πράγματα. Αυτά ανήκουν σε άλλους αιώνες, σε άλλες εποχές, σε αντιλήψεις αυτοκρατοριών που δε μας αγγίζουν», απάντησε ο Έλληνας ΥΠΕΞ στους ισχυρισμούς Τούρκων αξιωματούχων.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ εκτόξευσε μπαράζ απειλών κατά της Ελλάδας σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Hurriyet.

Ανήμερα της επετείου της μάχης του Ματζικέρτ (26 Αυγούστου 1071), αλλά και τις ημέρες που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο κ. Ακάρ μίλησε από το γραφείο, όπου ο Κεμάλ Ατατούρκ είχε δώσει (σαν σήμερα το 1922) την εντολή επίθεσης κατά των ελληνικών δυνάμεων.

O υπουργός Άμυνας της Τουρκίας αναφέρθηκε εκ νέου στους τουρκικούς ισχυρισμούς περί «ελληνικών παρενοχλήσεων» κατά τη διάρκεια νατοϊκών ασκήσεων, κάτι που η Ελλάδα έχει διαψεύσει επανειλημμένα.

Παράλληλα, επανέφερε το τουρκικό αφήγημα για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, ενώ αναφέρθηκε και στην Κύπρο, λίγες ημέρες μετά τις ανακοινώσεις για τον εντοπισμό μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ.

«Όλοι ξέρουν ότι αν κάνουν λάθος, θα ανταποδώσουμε πολλαπλά και όλοι θα έπρεπε να το έχουν καταλάβει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δένδιας: «Μονόδρομος η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων»

Σημειώνεται ότι ο Νίκος Δένδιας βρίσκεται στην ετήσια συνάντηση των Κροατών πρέσβεων στο Ζάγκρεμπ, ως προσκεκλημένος του Κροάτη ομολόγου του.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες φέτος εορτάζουν τα 30 έτη διπλωματικών σχέσεων, τονίζοντας ότι οι σχέσεις αυτές αποτελούν υπόδειγμα για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του προέβη σε μία ανασκόπηση των βασικών προτεραιοτήτων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία κινείται γύρω από έξι βασικούς άξονες: 1) Ευρώπη, 2) Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική και Κόλπος, 3) Δυτικά Βαλκάνια, 4) ΗΠΑ, 5) Αφρική, Ασία, Λατινική Αμερική και 6) Πολυμέρεια.

Τέλος, αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία αποτελεί μονόδρομο, προκειμένου να εμπεδωθεί η σταθερότητα και να αποφευχθεί η αναβίωση του αναθεωρητισμού στην περιοχή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου