Βρετανία: Ο Πούτιν θα προσπαθήσει να υποκινήσει περισσότερες συγκρούσεις στα Βαλκάνια!

Βρετανία: Ο Πούτιν θα προσπαθήσει να υποκινήσει περισσότερες συγκρούσεις στα Βαλκάνια!

Όσο βαθαίνουν τα προβλήματά του με την Ουκρανία, τόσο περισσότερο ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα εντείνει τις προσπάθειες να διχάσει τη Δύση. Στο σχόλιό του στο Sky News, που έμοιαζε περισσότερο με προειδοποίηση, ο πρώην πρέσβης της Βρετανίας στη Ρωσία, Sir Roderic Lyne, επέστησε την προσοχή ειδικά στην περιοχή των Βαλκανίων.

«Νομίζω ότι θα προσπαθήσει να ενθαρρύνει περισσότερες συγκρούσεις στα Βαλκάνια. Πιστεύω επίσης, ότι θα δούμε τους Ρώσους να δραστηριοποιούνται ακόμη πιο ενεργά στην ανατολή και στη βόρεια Αφρική», δήλωσε ο Ρόντερικ Λάιν, πρώην πρέσβης της Βρετανίας στη Ρωσία.

Ο πρέσβης μετέφερε την πεποίθησή του ότι κάποια στιγμή ο Ρώσος ηγέτης μπορεί να προσφέρει κάποιου είδους κατάπαυση του πυρός με αντάλλαγμα την αναγνώριση της προσάρτησης των τεσσάρων δυτικών επαρχιών της Ουκρανίας. «Νομίζω ότι θα χρησιμοποιήσει μια ποικιλία τακτικών καθώς η κατάσταση στο έδαφος στην Ουκρανία γίνεται όλο και πιο δύσκολη για τα στρατεύματά του», πρόσθεσε ο Lyne.

Εν τω μεταξύ, τα ρωσικά σχέδια για τα Βαλκάνια συνεχίζονται με επίκεντρο την υπονόμευση της πολιτικής υποστήριξης των χωρών της περιοχής προς την ΕΕ και με προσπάθειες να μετατραπούν σε υποστηρικτές της Μόσχας. Διατηρώντας την περιοχή στην αίθουσα αναμονής από το 2003, οι Βρυξέλλες έχουν συρρικνώσει σημαντικά την επιρροή τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να ξεχνά, λένε οι ειδικοί, ότι χρειάζεται αυτούς τους συμμάχους για να αντιμετωπίσουν μεγάλες προκλήσεις ασφάλειας. Διαφορετικά, θα αφήσει πίσω του τα ολοένα και πιο διχασμένα Βαλκάνια, όπου η Ρωσία έχει καλλιεργήσει εθνικιστικές ομάδες και χρησιμοποιεί την παραπληροφόρηση για να υπονομεύσει τις αφηγήσεις υπέρ της δημοκρατίας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου