Στο επίκεντρο οι Ρώσοι στην επόμενη σύσκεψη της ΕΕ, μετά και το συμβάν στο αλβανικό οπλοστάσιο

Στο επίκεντρο οι Ρώσοι στην επόμενη σύσκεψη της ΕΕ, μετά και το συμβάν στο αλβανικό οπλοστάσιο

Την είδηση ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίτα Χίπερ.

«Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι στις 31 Αυγούστου θα έχουμε επίσημη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στην Πράγα. Οι συζητήσεις εκεί θα αγγίξουν επίσης το θέμα της βίζας για τους Ρώσους που ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.»

Η Χίπερ σημείωσε ότι στο πλαίσιο του ζητήματος της βίζας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναζητά μια συντονισμένη απάντηση σε επίπεδο ΕΕ.

«Επί του παρόντος διεξάγονται συζητήσεις σε επίπεδο ΕΕ και μεταξύ κρατών μελών για να εξασφαλιστεί μια συντονισμένη προσέγγιση. Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες που λάβαμε από τα κράτη μέλη, η δραστηριότητα έκδοσης βίζας δεν έχει διακοπεί εντελώς και ιδιαίτερες ανθρωπιστικές υποθέσεις διεκπεραιώνονται.»

Ωστόσο, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συναντηθούν για τις βίζες, ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής Τζόζεφ Μπορέλ απέρριψε τις εκκλήσεις για απαγόρευση κάθε βίζας για τους Ρώσους.

«Η απαγόρευση εισόδου σε όλους τους Ρώσους δεν είναι καλή ιδέα. Πρέπει να είμαστε πιο επιλεκτικοί. Φυσικά, δεν πρέπει να ανοίξουμε τις πόρτες μας στους ολιγάρχες, αλλά υπάρχουν πολλοί Ρώσοι που θέλουν να φύγουν από τη χώρα επειδή δεν θέλουν να ζήσουν σε αυτή την κατάσταση. Θα κλείσουμε την πόρτα σε αυτούς τους Ρώσους;»

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ήταν μεταξύ των βασικών ηγετών της ΕΕ που ζήτησαν προσοχή στο θέμα των θεωρήσεων, ενώ χώρες όπως η Φινλανδία, η Εσθονία ή η Λετονία έχουν κλείσει τις πόρτες τους στους Ρώσους.

Αλλά αυτή η συνάντηση αναμένεται με ενδιαφέρον για να δούμε αν θα υπάρξουν συζητήσεις σχετικά με ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες όπου οι Ρώσοι έχουν διεισδύσει ως πράκτορες κατασκοπείας.

Το Σάββατο συνελήφθησαν στην Αλβανία δύο Ρώσοι και ένας Ουκρανός ως ύποπτοι για κατασκοπεία. Αυτό έχει εγείρει την ανησυχία ότι η Αλβανία μπορεί να βρεθεί στο στόχαστρο ξένων πρακτορείων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου