Η ΕΕ προειδοποιεί την Αλβανία για τα «χρυσά» διαβατήρια

Η ΕΕ προειδοποιεί την Αλβανία για τα «χρυσά» διαβατήρια

Η αλβανική κυβέρνηση αναζητά ξένους επενδυτές που μπορούν να φέρουν τα χρήματά τους στην Αλβανία και να επωφεληθούν από την αλβανική υπηκοότητα.

Με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου η κυβέρνηση αποφάσισε να παραχωρήσει ένα μέρος των διαδικασιών σε διαγωνισμούς.

Δύο ξένες εταιρείες θα προσφέρουν δύο υπηρεσίες, αυτή της διαφήμισης του αλβανικού διαβατηρίου και του ελέγχου της εικόνας του ατόμου που θα μπορεί να ζητήσει να λάβει το αλβανικό διαβατήριο.

Όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με την εφαρμογή του χρυσού διαβατηρίου.

Η Ana Pisonese, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λέει ότι αυτά τα έργα διακινδυνεύουν την εμπλοκή του οργανωμένου εγκλήματος και των συστημάτων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

«Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν τη διείσδυση του οργανωμένου εγκλήματος, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά μέσω πιθανών αιτούντων που προέρχονται από χώρες του τρίτου κόσμου. Η Επιτροπή θεωρεί αυτά τα συστήματα αντίθετα με το δίκαιο της ΕΕ και έχει κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει κατά κρατών μελών το 2020. Λόγω της μελλοντικής προοπτικής ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η ιθαγένεια των υποψηφίων χωρών μπορεί να γίνει ελκυστική για τους επενδυτές. Αυτό συμβαίνει ήδη κατά τις ενταξιακές διαδικασίες, καθώς οι υποψήφιες χώρες αναπτύσσουν στενότερες σχέσεις με την ΕΕ και μπορούν να δώσουν στους πολίτες τους το δικαίωμα να εισέλθουν στη ζώνη Σένγκεν χωρίς να χρειάζονται βίζα για σύντομες χρονικές περιόδους», λέει η Pisonero.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν λέει ότι τέτοιου είδους σχήματα μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα της χώρας. Ενώ πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί τη στάση όλων των υποψηφίων χωρών σχετικά με τις διαδικασίες διαβατηρίων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου