Η Αλβανία μεταξύ των 20 χωρών με τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου στον κόσμο

Η Αλβανία μεταξύ των 20 χωρών με τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου στον κόσμο

Στο αποκορύφωμα της πρωτοφανούς αύξησης των τιμών του πετρελαίου, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η αλβανική κυβέρνηση ανέλαβε τον έλεγχο του ανώτατου ορίου των τιμών του πετρελαίου μέσω της δημιουργίας ειδικού συμβουλίου.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου πάνε περισσότερο υπέρ των πετρελαϊκών εταιρειών παρά των πολιτών, καθώς οι τιμές στα χρηματιστήρια πέφτουν, ενώ στη χώρα αυξάνονται.

Ο «Global Price Index» κατέταξε πρόσφατα την Αλβανία με τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου παγκοσμίως. Η Αλβανία κατέλαβε την 14η θέση παγκοσμίως για την τιμή του λίτρου ντίζελ, αφήνοντας πίσω ανεπτυγμένες χώρες όπως η Σιγκαπούρη και η Γερμανία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Τιμών, ένα λίτρο ντίζελ στην Αλβανία κόστιζε 1,95 ευρώ στις 18 Αυγούστου, επειδή το ΔΣ την προηγούμενη μέρα αποφάσισε να αυξήσει περαιτέρω την τιμή αντί να τη μειώσει.

Στις προηγούμενες αναφορές του Global Price, η Αλβανία κατατάχθηκε μεταξύ των 20 χωρών με τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου στον κόσμο, αλλά πρόσφατα κινείται προς την κορυφή για τις υψηλότερες τιμές καθώς η μείωση της τιμής στο χρηματιστήριο δεν αντικατοπτρίζεται με την ίδια ταχύτητα όπως σε άλλες χώρες.

Ένα βαρέλι πετρελαίου διαπραγματεύεται σήμερα στα 94 δολάρια, από 100 δολάρια πριν από μια εβδομάδα και 110 δολάρια στις αρχές Αυγούστου.

Ακόμη και ο δείκτης αναφοράς του διυλισμένου πετρελαίου, Platts, που εισάγουν εταιρείες στην Αλβανία, έχει πέσει στα 900 δολάρια/τόνο, από 930 δολάρια ανά τόνο που ήταν πριν από μια εβδομάδα.

Από τις 12 Μαρτίου, οι ανώτατες τιμές λιανικής και χονδρικής που διαπραγματεύονται στη χώρα καθορίζονται από το Συμβούλιο Διαφάνειας που έχει συσταθεί από την κυβέρνηση, με βάση έναν τύπο που λαμβάνει υπόψη την τιμή αγοράς στα χρηματιστήρια, τους φόρους, το λειτουργικό κόστος, το περιθώριο κέρδους, τη συναλλαγματική ισοτιμία δολάριο (το νόμισμα με το οποίο αγοράζεται το πετρέλαιο στο χρηματιστήριο).

Η ιστορία αυτών των πεντέμισι μηνών που καθορίζονται οι τιμές από το διοικητικό συμβούλιο έχει δείξει ότι η μηχανοποίηση που δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση για τον έλεγχο των τιμών και τη διαφάνεια δεν κατάφερε να εκτελέσει καμία από αυτές τις λειτουργίες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου