Το 19% των μισθωτών στην Αλβανία αμείβεται κάτω από το όριο της φτώχειας

Το 19% των μισθωτών στην Αλβανία αμείβεται κάτω από το όριο της φτώχειας

Στην Αλβανία, σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι εργάζονται χωρίς αμοιβή σε μια οικογενειακή επιχείρηση, αλλά μια μεγάλη κατηγορία εργαζομένων λαμβάνει μηνιαίους μισθούς κάτω από το όριο της φτώχειας το 2021.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) στη δημοσίευση για τους μισθούς στο επίπεδο της φτώχειας επαλήθευσε ότι σχεδόν το 17% των εργαζομένων στην Αλβανία αμείβονται μεταξύ 3,2-5,5 δολάρια την ημέρα.

Η Αλβανία κατατάχθηκε στην 62η θέση μεταξύ 117 χωρών στον κόσμο για το επίπεδο της εργασιακής φτώχειας. Επίσης, μετρά περίπου το 2% των εργαζομένων που λαμβάνουν από 1,9 έως 3,2 δολάρια την ημέρα.

Στοιχεία από τον διεθνή οργανισμό που ασχολείται με τους δείκτες απασχόλησης δείχνουν ότι, το 2021, συνολικά το 19 τοις εκατό των εργαζομένων στη χώρα αμείβονται με λιγότερα από 5,5 δολάρια την ημέρα ή περίπου 130 δολάρια το μήνα.

Συνήθως οι κατηγορίες εργαζομένων σε συνθήκες φτώχειας εργάζονται στους τομείς της γεωργίας και των υπηρεσιών. Η δουλειά τους είναι συγκεντρωμένη σε σεζόν και με πολύ χαμηλούς μισθούς.

Αν και αυτή η κατηγορία εργαζομένων υπολογίζεται ως απασχολούμενος, το εισόδημά τους από την εργασία είναι κάτω από το όριο της σχετικής φτώχειας των 5,5 USD ανά ημέρα.

Ενώ η φτώχεια στον ανεπτυγμένο κόσμο συνδέεται συχνά με την ανεργία, η ακραία φτώχεια που υπάρχει σε μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου είναι κυρίως πρόβλημα των εργαζομένων σε αυτές τις κοινωνίες. Για αυτούς τους φτωχούς εργαζόμενους, το πρόβλημα είναι συνήθως η ποιότητα της απασχόλησης, εξηγεί η ΔΟΕ.

Ως εκ τούτου, η μείωση της φτώχειας σύμφωνα με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης απαιτεί αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης και εισοδήματος των φτωχών εργαζομένων, εκείνων των ατόμων που εργάζονται αλλά δεν μπορούν να ανασηκώσουν τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους πάνω από το όριο της φτώχειας.

Λόγω της δομής της οικονομίας, η εργασία στη Αλβανία έχει χαμηλή αξία. Σύμφωνα με εθνικές στατιστικές, σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι αμείβονται με το επίπεδο του κατώτατου μισθού. Αυτό συμβαίνει αφού περίπου το 40 τοις εκατό των απασχολουμένων είναι στον αγροτικό τομέα, ο οποίος έχει πολύ χαμηλές αποδοχές από την εργασία.

Οι μισθοί στην Αλβανία αυξήθηκαν με χαμηλούς ρυθμούς την τελευταία δεκαετία, ενώ χαρακτηρίζονται από υψηλή ατυπία. Πέραν των χιλιάδων ανθρώπων που εργάζονται σε πλήρη άτυπη κατάσταση, η μερική δήλωση μισθού για φορολογικούς σκοπούς είναι ένα διαδεδομένο φαινόμενο στην Αλβανία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου